Eko godina Dječjeg vrtića Viškovo

16.01. 2017.

Održiv razvoj u eko vrtiću Viškovo potiče se svakodnevnim aktivnostima, raznim projektima i obilježavanjima značajnih datuma.

Prepoznajući važnost i potrebu odgajanja mladih generacija osjetljivih na pitanje zaštite okoliša i brige za održivi razvoj Dječji vrtić Viškovo uključio se od rujna 2015. u Međunarodni program Eko škola u organizaciji Udruge Lijepa naša.

Održiv razvoj u Eko vrtiću Viškovo nastojali su poticati kroz nekoliko područja: svakodnevnim aktivnostima u radu s djecom (razvrstavanje otpada, štednja vode, zdrava prehrana), kroz različita obilježavanja i projektima.

Zdrava hrana

Ovu godinu obilježili su s nekoliko projekata: kroz projekt "Zdrava hrana“ djeca su mnogo naučila o zdravoj i nezdravoj hrani; istraživala ju, kušala, proučavala njezin utjecaj na čovjekov organizam, igrala predstavu "Fini fini vitamini“, posjetila sjemenarnu te zasadila svoj vlastiti vrt. U vrtiću slave se i zdravi rođendani (svježe i sušeno voće umjesto slatkiša), a jelovnik vrtića izrađuje Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Projekt "Otpad"

Projektom "Otpad“ kod djece se poticalo razvijanje svjesnosti o važnosti očuvanja okoliša i razvrstavanja otpada. Djeca su čitala slikovnice o otpadu, izrađivala i bojala spremnike za otpad, razvrstavala ga, osmislila igrokaz na temu "Priča od 2 vreće za smeće“... Odgajatelji su s djecom izradili i kamion za prikupljanje otpada te mnoštvo drugih poticaja kako bi ih potaknuli na usvajanje navika održivog razvoja. Vrtić se uključio i u akciju "Zelena čistka“ u sklopu koje su čistili javne površine oko vrtića.

Voda

Kroz projekt "Voda“ naučili su zašto je ona važna za čovjeka, gdje se nalazi, kako možemo s vodom eksperimentirati te na koje ju načine možemo štedjeti. Djeca su posjetila i riječko izvorište "Zvir“, zasadila svoj vrt, skupljala kišnicu te mjesečno pratila potrošnju vode u vrtiću.

Higijena i sport

Projekt "Zaštita oralnog zdravlja“ pridonio je spoznaji o važnosti oralne higijene, a u posjetu djeci su bili i stomatolog te "Zubić vila“. Kroz projekt "Važnost sporta u predškolskoj dobi“ poticalo se kod djece usvajanje zdravih životnih navika i stvaranje pozitivnog stava prema tjelesnoj aktivnosti. Djeca su se bavila različitim sportskim aktivnostima, proučavala razne vrste sportova, od kartona izrađivala svoje igre poput stolnog nogometa, stolnog tenisa, skijaške staze...

U sobi je nastao kutić sporta u kojem su djeca mogla i samostalno vježbati. Jedna skupina bavila se projektom "Zdrav život“ te proučavala Eko godina Dječjeg vrtića Viškovo Održiv razvoj u eko vrtiću Viškovo potiče se svakodnevnim aktivnostima, raznim projektima i obilježavanjima značajnih datuma. zdrava prehrana - Eko vrt načine na koje se uzgaja voće i povrće, bavila se tjelovježbom te proučavala razne vrste sportova.

O provođenju projekata i svakodnevnim eko aktivnostima brigu su vodile vrtićke Eko-patrole. Tijekom provođenja programa u prostoru vrtića su nastale zaista velike promjene: "Eko-grad“ koji je u potpunosti izrađen od recikliranih materijala, a sadrži mnoštvo igara, poticaja i poruka vezanih uz održiv razvoj, "Eko-centar“ s poticajima vezanim uz teme projekata, "Zdravi vrt“ u skupini Pužići te "Centar sporta“ u skupini Zečići.

Dječji vrtić Viškovo obilježio je i ekološke datume..., a projektni dan Eko-vrtića održan je 12. travnja 2016. na kojem su posjetitelji imali priliku razgledati izložbu poticaja i igara od recikliranog materijala, uživati u zajedničkim igrama za djecu i roditelje na svaku od tema kojom su se bavili te iskušati svoje znanje u Eko kvizovima za djecu.

Izvor: Glasnik Općine Viškovo

  • Kontakt informacije
  • Vezani dokumenti
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.