Projekt "Mi jedemo odgovorno"

18.01. 2018.

Dječji vrtić Viškovo se u rujnu 2017. uključio u projekt Udruge Lijepa naša pod nazivom „Mi jedemo odgovorno“ („We Eat Responisible“). Projekt je osmislila Udruga Lijepa naša u suradnji s još 9 udruga iz 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmenta Education – FEE).

Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina nego što je samo dobrobit za naš mozak i tijelo koji bez hrane ne mogu normalno funkcionirati. Hrana je izvrstan komunikator između ljudi, pa čak i između društava s obzirom da danas vrlo raznoliki prehrambeni proizvodi i recepti putuju svijetom i pronalaze svoje mjesto u različitim kulturološkim i klimatskim uvjetima. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, konzumiramo i trgujemo hranom ključ svih globalnih izazova s kojima se čovječanstvo danas susreće. Naše odluke o hrani izravno utječu na zdravlje našeg planeta (vode, tla, ekosustava, biološke raznolikosti, korištenja energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osnažiti mlade da budu aktivni i odgovorni čimbenici naših prehrambenih navika i aktivnosti. Naravno, sve počinje s vlastitim izborom i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada proizvodim (višak hrane), odakle dolazi hrana koju konzumiram, tko je i kako proizveo moju hranu i koji su raznoliki utjecaji proizvodnje i korištenja hrane na ljude i planet? Potraga za odgovorima je iznimno uzbudljivo putovanje koje će nam otvoriti oči, a kroz koje ćemo početi savjesnije postupati s hranom i doživljavati druge načine konzumiranja hrane te spoznati da i malim pomacima možemo napraviti razliku u svijetu.

Glavni cilj projekta je doprinijeti mobilizaciji mladih kako bi bolje razumjeli međuovisnosti svijeta u kojem žive. Motivirati ih na stjecanje novih vještina te djelovanja u smjeru globalno odgovornog načina konzumiranja hrane u novim državama članicama EU kroz ovaj akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u Eko-školama i izvan njih.

Partneri u realizaciji ovog programa su civilne organizacije iz 9 zemalja članica FEE:

  • GLOPOLIS (CZ) - vodeći partner

Ostale partnerske organizacije:

  • TEREZA (CZ),
  • ŽIVICA (SK),
  • Društvo DOVES – FEE (SI),
  • Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (RO),
  • Bulgarian Blue Flag Movement (BG),
  • Udruga Lijepa Naša (HR),
  • Environmental Partnership Foundation (PL),
  • Nature Trust Malta (MT),
  • Vides Izglitibas Fonds (LV)

Glavne poruke projekta:

  • Jedite odgovorno tako da se hranite zdravo te hranu birate prema etičkim načelima.
  • Konzumirajte hranu koja je dobra i za vaše tijelo i za okoliš.
  • Ne razbacujte se hranom. Kupujte i jedite samo ono što vam je potrebno.
  • Pametno postupajte s ostatcima hrane – darujte ih, nahranite životinje ili kompostirajte.
  • Kupujte domaću hranu ili hranu koje ima malen utjecaj na okoliš, te vodite brigu o tome tko je proizveo, tko isporučuje hranu i pod kojim uvjetima.
  • Pozitivnim duhom pristupite vizualnom izgledu hrane koju konzumirate (cijenite hranu po njenim nutritivnim vrijednostima a ne vizualnom izgledu)

Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati djecu, odgajatelje i roditelje, a ne ih prisiliti da promjene svoje životne navike na drastičan način. Važno je ukazati na činjenicu kako hrana ima veliki utjecaj na nas same i na druge ljude diljem planeta. Ovim projektom žele se obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvanju tradicijskih i kulturoloških vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pri tom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja. Pa do konzumacije gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo kako bi sačuvali vlastito zdravlje i produljili život, te zbrinjavanja viškova i osposobljavanja onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe.

Projekt će se realizirati kroz metodologiju 7 koraka Eko-škole koja prati temu projekta.

U dječjem vrtiću Viškovo u pedagoškoj godini 2017./2018. bavimo se sljedećim temama u sklopu ovog projekta:

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.