Djeca, roditelji i Uskrs

06.04. 2020.

Pred nama je Veliki tjedan.

Nažalost, ove ćemo ga godine slaviti u izolaciji.

Pred opasnošću koronavirusa moramo ostati u svojim kućama i odreći se nekih običaja koji su do sad obilježili slavlje Uskrsa u obitelji.

No, s druge strane izolacija je savršeno vrijeme za posvećivanje svojim najdražima.

Posebice djeci.

Zato vas pozivamo da djeci za Uskrs poklonite što više svoje pažnje, vremena i osjećaja zajedništva te uživajte u nostalgičnim, ali i novim blagdanskim ritualima.

Ovaj tjedan donosit ćemo vam tekstove s idejama za vas i djecu, nadamo se da će neke od ideja postati dio vaših obiteljskih priča.

Danas vas podsjećamo zašto su rituali i običaji važni za djecu , a u nastavku teksta vam donosimo i link na odgajateljsku zbirku kreativnih ideja.

Djeca vole i trebaju rituale. One male, svakodnevne i tjedne, poput priče za laku noć i nedjeljnog ručka s bakom i djedom i one velike, godišnje, kao što je puhanje svjećica na rođendanskoj torti ili bojenje jaja za Uskrs. Danas, u doba izolacije, djeci su rituali i običaji posebno važni. Rituali i obiteljski običaji, kako svakodnevni tako i oni posebno vezani uz blagdane, stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugode u životu djeteta, što sve pozitivno utječe na njegov osjećaj sigurnosti u ovim nesigurnim vremenima.

Rituali, navike i običaji uljepšavaju, obogaćuju, ali i olakšavaju dječji život. Aktivnosti koje se redovito ponavljaju, svakodnevno ili periodično, unose u dječju svakodnevicu i život općenito strukturu i red. Djeca u ritualima pronalaze životni oslonac, s njima se lakše orijentiraju i pronalaze smisao u vremenu koje protječe i okolini koja ih okružuje. Rituali, običaji, navike i ostale redovite aktivnosti jačaju dječje ja i mi osjećaje, njihov identitet i pripadnost obitelji i društvu. Oni na najljepši i najučinkovitiji način pomažu djeci da se osjećaju voljeno, željeno, zaštićeno i sigurno. Rituali djecu potiču na samostalnost, između ostalog olakšavaju usvajanje govora, učenje i koncentraciju te djecu čine jačima, samopouzdanijima i samouvjerenijima. Pomažu im i u emocionalnom sazrijevanju, reduciranju strahova i prevladavanju kriza. Rituali djecu osnažuju za aktualni i budući život u društvu i od velike su pomoći u procesu stjecaja socijalnih vještina. Primjerice, olakšavaju im razumijevanje i prihvaćanje pravila i ograničenja, ali i potiču na uživanje u svim vrijednostima života u obitelji i zajednici.

I roditelji vole i trebaju rituale, običaje i navike. Stoga i ove godine Uskrs, obilježite na što sličniji način kao što ste to i do sad činili. Razmislite koje dijelove vaših običaja i rituala možete zadržati, koje ćete morati izmijeniti,a možda i neke nove ustaliti. Djecu umjesto kupovnih poklona, igračaka i uskršnjih drangulija, ove godine darujte sa što više svoje pažnje, vremena i osjećaja.

Uskrs dočekajte i proslavite sa što više zajedničkih aktivnosti kojih će se vaša djeca sjećati do kraja života. U osmišljavanju aktivnosti oslonite se na svoju obiteljsku tradiciju. Štoviše, uz običaje koje pamtite iz svojeg djetinjstva, a od kojih su neki već postali vaši obiteljski rituali, svojim nasljednicima poklonite i neke nove zanimljive i maštovite aktivnosti.

Stoga, osim u bojenju jaja, pečenju blagdanskih kolača ili pripremanju košarice za blagoslov hrane, s djecom uživajte i u zanimljivim novim igrama. Između ostalog zajedničkim aktivnostima ojačat ćete osjećaj obiteljske, rodbinske, ali i zavičajne pripadnosti i na najljepši mogući način poticati međusobno uvažavanje i ugodnu blagdansku atmosferu. K tome prigodne aktivnosti doprinijet će i razvoju dječje kreativnosti i smisla za lijepo te ljubavi prema istinskim vrijednostima i malim stvarima koje život čine lijepim i smislenim.

U tome vam može pomoći i odgajateljska zbirka kreativnih ideja:

https://www.pinterest.com/nattin/uskrs-aktivnosti-za-vrti%C4%87/?invite_code=ec340c8881904f19a4062146a06f0820&sender=504403364424067296

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.