20 tehnika za ukrašavanje jaja + kako ispuhati jaje

07.04. 2020.

Ukrašavanje jaja jedan je od najčešćih i djeci najljepših uskršnjih običaja, danas vam donosimo neke stare i neke nove ideje, kako da ih obojite zajedno s djecom!

Pošaljite nam slike vaših obojenih jaja na web@vrtic-viskovo.hr, također pošaljite nam i druge tehnike koje koristite, a mi ih nismo uvrstili u popis, neka ova zbirka bude još veća!

1. Bojanje jestivim bojama preko papirnatog ubrusa

Ovaj način je vrlo jednostavan. Skuhajte jaja i ohladite. Zamotajte ih jedno po jedno u papirnati ubrus. Navucite čiste gumene rukavice. Stavljajte izvana jestivu boju na ubrus. Bolje je ako se boje ne dodiruju. Nasprejajte vodom iz bočice s raspršivačem. Lagano stisnite ubrus rukom tako da se iscijedi višak vode. Položite u posudu i ostavite da se suše preko noći.

2. Kombiniranje različitih jestivih boja

Skuhajte jaja i pomoću jestivih boja i vode napravite željenu nijansu. Obložite jaja gumicama i stavite na 5 minuta u boju. Osušite pa stavite ponovno na pet minuta s druge strane, ali u drugu boju. Ponovo osušite. Vaše bojanje može biti gotovo sada ili možete još jednom staviti jaje u treću boju kako biste dobili što šareniji efekt. Osušite zadnji put i skinite gumice.

3. Bojanje s rižom i bojama

Stavite u plastičnu posudicu, za koju imate poklopac, rižu. Dodajte nekoliko kapi jestive boje, stavite poklopac i dobro protresite. Uzmite jaja i stavite u posudicu s obojenom rižom te valjajte dok boja ne prijeđe na jaja.

4. Bojanje voštanim pastelama

Skuhajte jaja i dok su još vruća stavite ih u kutiju za jaja. Uzmite voštane pastele i odmah počnite crtati po jajima. Budući da su još vruća, boja na pastelama će se topiti i moći ćete ocrtati što god želite.

5. Ukrašavanje decoupage tehnikom

Izrežite željene motive sa salveta. Ako imate višeslojne salvete odvojite slojeve i koristite samo onaj sa slikom. Bjelanjak malo razmutite vilicom. Na mjestu gdje planirate zalijepiti sličicu premažite jaje s malo bjelanjka. Pažljivo prislonite izrezani motiv salvete pa još jednom kistom umočenim u malo bjelanjka prijeđite preko sličice. Ostavite jaje da se posuši.

6. Mramorna jaja napravljena pomoću kreme za brijanje

Treba Vam:

• Tvrdo kuhana jaja

• Krema za brijanje

• Boje za hranu

• Aluminijski pladanj za pečenje (možete koristiti pladanj za muffine)

• Špatula

• Čačkalice

• Papirnati ručnici

• Rukavice

Postupak: Napunite pladanj za pečenje s kremom za brijanje i izravnajte ju sa špatulom (ako imate pladanj za muffine možete ga iskoristiti). Nakapajte razne boje na kremu za brijanje (možete kombinirati po dvije ili tri boje i tako postići razne nijanse). Što više boje koristite, jaja će bolje upiti mramorne nijanse. Pomoću čačkalice išarajte boju po kremi za brijanje.Stavite gumene rukavice, uzmite tvrdo kuhano jaje i kotrljajte ga po obojenoj kremi. Stavite namazana jaja na papirnate ručnike i ostavite da se osuše barem 20 minuta. Obrišite višak kreme za brijanje s papirnatim ručnikom kako biste vidjeli koji mramorni uzorak je ostao na jajima.

7. Šarena jaja raznih uzoraka

Treba vam:

• Tvrdo kuhana jaja

• Gumene rukavice

• Papirnati ručnici

• Sitne naljepnice

• Špaga

• Selotejp

• Gumice

• Boje za jaja

• Postupak:

Podijelite tvrdo kuhana jaja u tri skupine. Na prve nalijepite male naljepnice i povežite ih špagom. Namotajte špagu više puta oko jaja u svim smjerovima.Drugu skupinu oblijepite selotejpom. Igrajte se sa smjerovima, količinom selotejpa koji koristite i pustite mašti na volju. Treću skupinu jaja omotajte gumicama raznih debljina.Pomiješajte boju za jaja i vodu te stavite jaja u mješavinu kako bi se obojio prvi sloj. Nakon prvog bojanja, pustite jaja da se osuše i skinite sve u što ste ih umotali.Sad imate prvi sloj boje. Ista ta jaja ponovo polijepite s raznim naljepnicama ili omotajte špagicama ili selotejpom i stavite u drugu boju za bojanje. Ponovo osušite jaja i dobit ćete raznobojna jaja s raznim oblicima i uzorcima.

8. Šećer i tempere

Obojite jaja u omiljenu boju temperama. Nakon što obojite jaja temperama nemojte dozvoliti da se osuše već ih odmah uvaljajte u posudicu u koju ste usipali šećer ili šarene mrvice za kolače.

9. Jaja iz crtića

Djeca zaista vole crtiće, a ideja u kojoj ćete jaja pretvoriti u njihove najdraže crtane likove, sigurno će ih motivirati na bojanje.

Jaja nindže

Jaja se možda neće mačevati i Bushido vještinama boriti protiv neprijatelja, no Uskrs je dobra prilika da ih pretvorite u zelene superheroje Nindža kornjače. Obojite ih u zeleno, a preko očiju im nacrtajte maske u crvenoj, narančastoj, plavoj i ljubičastoj boji.

Jaja Malci

Tko ne voli Malce? Gru i njegovi Minionsi uvukli su se u živote djece i roditelja i tamo ostali. Jaja Malci zato su odlična ideja za Uskrs. Još su i žuti, a to je boja Uskrsa Kako ih napraviti? Donji dio jajeta obojite u plavu, a gornji dio u žutu podlogu na kojoj nacrtajte velike oči temperom ili crnim flomasterom.

10. Manikura za jaje

Nabavite lakove za nokte u nekoliko šarenih boja. U plastičnu čašu ili zdjelicu ulijte vode. U vodu nakapajte puno kapljica šarenih lakova za nokte. Vidjet ćete kako će se kapljice raspršiti u vodi i stvarati razne valovite oblike. Uronite jaje u vodu i manikura je gotova! Kad se jaje osuši možete ga pobojati još jednim slojem bezbojnog laka (učvršćivača) za nokte i uvaljati u šarene šljokice ili ga ukrasiti mašnicom.

11. Prirodno bojanje jaja

To možete učiniti uz:

- kurkumu za žutu

- luk za narančastu

- ciklu za crvenu

- peršin za zelenu

- borovnicu za plavu

- crveni kupus za ljubičastu boju

Bojanje prirodnim bojama: Svaku od ovih namirnica koje sadrže prirodnu boju stavite u kipuću vodu oko 15 minuta. Preporučujemo da odaberete staru posudu jer bi neke od ovih namirnica mogle ostaviti tragove koje ćete zaista teško otkloniti. Što se količine namirnica tiče, trebat će vam otprilike 3 šalice nasjeckanih namirnica od svake vrste, dok bi vode u posudi trebalo biti toliko da je iznad razine potopljenih jaja ima još otprilike pet centimetara. Prokuhajte namirnice (bez jaja) oko 15 minuta pa ih izvadite iz posude. U drugoj posudi prokuhajte jaja oko sedam minuta.

12. Dinosaur jaja

Nakon što su se jaja skuhala u boji (prirodnoj ili jestivoj), stavite ih na krpu i polupajte ljusku sa svih strana, ali nemojte je oguliti. Uronite jaja u pobojanu vodu i kuhajte na slabijoj vatri još pet minuta. Kada su jaja kuhana izvadite ih iz vode, a ljusku skinite. Jaja će izgledati kao da će se iz njih upravo izleći bebe dinosauri.

13. Umjetnost pomoću gumica

Omotajte jaje s nekoliko običnih gumica, omotajte što je jače moguće, tako da pokrijete što više površine. Stavite jaje u vodu s bojom, kao i obično. Izvadite jaje i ostavite ga da se osuši zajedno sa gumicama i tek ih tada skinite. Dobit ćete zanimljivo obojeno jaje. (Ako gumice budu pucale, zamijenite ih debljim)

14. Bojanje prstima

Iscijedite nekoliko boja (tempera) na papirnati tanjur. Jaje uhvatite palcem i kažiprstom, tako da ga možete okretati. Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom i tad lagano pritišćite boju na jaje.

15. Bojanje pomoću četkice za zube

Jaje obojite kao i uobičajeno. Temperu iscijedite na papirni tanjurić i u nju umočite četkicu za zube. Jaje sad možete ukrasiti na dva načina – lagano pritiskujući jaje ili prelazeći prstom po četkici i tako prskajući po jajetu (samo pripazite da ne uprljate sve oko sebe).

16. Bojanje uz pomoć šarenih salveta

Pripremite šarene, papirnate salvete i iscjepkajte ih na komadiće veličine nekih četiri centimetra. Umočite jaje u vodu i brzo, dok je još mokro, po njemu polijepite komadiće salveta (mogu se preklapati). Omotano jaje poprskajte (prskalicom koju koristite za sobno bilje) vodom i ostavite da se osuši. Kad se osuši komadići salvete će otpasti, ali će ostati zanimljivi uzorci boje.

17. Bojanje pjenom za brijanje

Treba vam:

- pjena za brijanje (ako se bojite da bi mogla ući u ljusku jajeta, možete uzeti i šlag u pjeni)

- tekuće boje za kolače

- posuda

- papirnati ubrusi

Postupak: Istisnite veću količinu pjene za brijanje u posudu koju ste predvidjeli za bojanje. Možete tu aktivnosti prepustiti i djetetu. Pokapajte boju za kolače po pjeni, ali ne previše, tako da boja ne potone na dno, razlije se i onda jednolično oboji pjenu. Koristite više boja. Potom dajte djetetu štapić od ražnjića ili slamku, pa neka lagano po površini pjene razmaže lokvicu boje kao da šara. Nakon toga, slijedi nježno umakanje jajeta u dobivenu ‘slikariju’. Kada je jaje prekriveno pjenom, izvadite ga i stavite na papirnati ubrus da se malo osuši, obično je dovoljno pet do 10 minuta. Nakon toga obrišite pjenu s jajeta i divite se rezultatu.

18. Jaja obojena u sodi bikarboni

Treba vam:

- soda bikarbona (po jedno pakiranje za svaku boju koju ćete koristiti)

- ocat

- boja za jaja u prahu

- plastična posuda koju ćete poslije baciti

- hvataljke

Postupak:  Tvrdo skuhajte jaja i ostavite ih da se ohlade. Dno plastične posude prekrijte sodom bikarbonom. Zatim dodajte boju u prahu i izmiješajte tako da soda bikarbona poprimi odgovarajuću boju. Dajte djetetu da u posudu položi jaje i pospe ga s octom kojeg ste vi prethodno ulili u običnu plastičnu čašu. I čekajte reakciju. Stvorit će se mjehurasta pjena koja kada se polako spušta, otkrivajući obojeno jaje. Djeci je to obično najdraži dio – kako od običnog jajeta ‘čarolijom’ nastaje nešto ‘ludo’ obojeno. Položite jaje pomoću hvataljki na papirnate ubruse da se dobro ocijedi.

19. ’Ombre’ jaja

Potrebna vam je jestiva boja po izboru i plitka posuda. Princip je krajnje jednostavan: u posudu u koju ste prethodno nasuli oko jedan prst boje potopite skuhano i ohlađeno jaje, pridržite jaje oko jednog minuta ili sve dok ne dobijete željenu nijansu. Zatim uspite još prst vode, zadržite oko minutu i ponavljajte postupak sve dok tekućina ne prekrije cijelo jaje.

20. Bojanje jaja u crnom vinu

Bojanje jaja u crnom vinu učinit će prirodnu boju jaja još intenzivnijom, a kristalići koji nastaju kuhanjem vina ljusku jaja učinit će zanimljivom. Tehnika bojanja jaja u crnom vinu je nezaobilazna uskrsna tehnika bojanja pisanica. Sve što vam je potrebno za bojanje jaja u crnom vinu su volja, jaja i vino. Stavite jaja u posude i prelijte ih vinom. Kada vino zavrije kuhajte još 5 minuta, a zatim pokrijte posudu i ostavite preko noći. Ujutro bojana jaja u crnom vinu stavite na krpu da se osuše i možete ih složiti u košaricu. Jaja nije potrebna mazati nikakvim uljem za sjaj, jer su kristali koji su nastali kuhanjem dovoljni.

ISPUHANA JAJA

1. Iglom za šivanje napravite malu rupicu na vrhu i dnu jaja.

2. Jaje stavite nad veću zdjelu. Usne prislonite uz jednu rupicu i nježno pušite u nju, kako bi kroz drugu na dnu jaja isteklo svježe jaje u zdjelu.

3. Toplom vodom isperite ljusku jaja izvana i iznutra, pa ostavite da se suši dok ne nestane i zadnja kap tekućine.

Potom ukrasite ljusku jaja željenom tehnikom i bojama.

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.