Uskršnje igre za cijelu obitelj

10.04. 2020.

Uskrs je jedan od najljepših blagdana, a možemo ga učiniti još veselijim igrajući se s djecom.

Danas vam predlažemo igre koje potiču djetetove motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh, a povezane su s različitim simbolima Uskrsa.

Sve predložene igre su sjajna prilika za zbližavanje i lijepo provedeno obiteljsko vrijeme, a na kraju teksta je i jedna retro brojalica Okoš bokoš, jeste li je već igrali s djecom?

LUPANJE JAJIMA - U Hrvatskoj popularno nazvano "tuckanje", ima jednostavna pravila. Svatko ima tvrdo kuhano jaje koje drži u ruci i laganim udarcima udara u protivnikovo dok ne pukne. Onaj čije jaje nije puklo dobiva jaje poraženoga.

PO ZVUKU PREPOZNAJ - U svako plastično jaje stavite stvari koje proizvode različite zvukove, po dva s istim zvukom. Neka djeca traže parove i pogađaju što je unutra te uživaju u obiteljskoj "zvučnoj" igri pamćenja.

LOV NA SKRIVENO BLAGO - Lov na jaja pripremite tako da ih sakrijete u kući ili vrtu na raznim mjestima da ih djeca traže. Ovisno o dobi djeteta, odaberite lakša ili teža mjesta. Možete se poslužiti obojenim ili čokoladnima jajima, onima punjenim slatkišima ili malim plastičnim koja će djeca na kraju igre zamijeniti za nagradu. Igrate li s pravim jajima, neka uslijedi natjecanje u tuckanju. Bitno je pripaziti da svako dijete na kraju dobije nešto.

UTRKA JAJIMA NA ŽLICI - Podijelite djeci po jednu žlicu i stavite u nju jaje. Označite start i cilj pa neka utrka počne. Onaj kome jaje ispadne vraća se na start. Odrasli drže žlicu u zubima, a djeca u jednoj ruci. Na stazu možete postaviti i razne prepreke. Žlicu i jaje možete kombinirati i s igrom skrivača!

PLES S JAJIMA - To je tradicionalna uskrsna igra. Jaja se postave na pod i parovi plešu oko njih, a da ih ne razbiju. Možete plesati i s povezima.

UTRKA U KOTRLJANJU JAJA:

ŠTAPOM - Jaja se štapom kotrljaju po označenoj livadi. Ovom se igrom djeca zabavljaju u cijelom svijetu. U SAD-u se ova igra svake godine održava na livadi ispred Bijele kuće.

NOSOM - Igra se u kući ili na livadi prekrivenoj tkaninom. Označite start i cilj, kao i prostor za kotrljanje. Uzmite tvrdo kuhano jaje ili pisanicu, a igrač se mora spustiti u klečeći položaj. Zatim na koljenima i rukama treba kotrljati jaje - nosom, do kraja označene staze. Pobjednik je prvi koji nosom dokotrlja jaje na cilj, bez da se koristi rukama ili drugim dijelovima tijela.

NATJECANJE U BACANJU JAJA - Igra za dva ili više igrača. Igrači se dodaju nekuhanim jajima. Gubi onaj kome se jaje razbije.

POTRAGA ZA ZLATNIM JAJETOM - Pripremite 10-tak pisanica, a jedno plastično jaje obojite u zlatnu boju i u njega stavite bombon ili novčić. Sakrijte sva jaja, a na osobito skriveno mjesto i zlatno jaje. Pobjednik je onaj koji ga pronađe.

POGODI BROJ JAJA U ZDJELI -Poslije uskrsnog ručka možete igrati još jednu zabavnu i jednostavnu igru - pogodi broj jaja u zdjeli.

Što vam treba?

- zdjelica (veličinu odredite sami)

- čokoladna jaja (ili bilo koji drugi mali slatkiš)

- papir i olovka

U zdjelu stavite jaja ili druge slatkiše i zabilježite koliko ste stavili. Zadatak igrača je da pogode točan broj slatkiša u zdjeli. Podijelite igračima papiriće i neka svatko napiše na njega svoje ime i koliko slatkiša ima u zdjeli. Osoba koja pogodi ili će biti najbliže točnom odgovoru, osvaja zdjelu punu slatkiša.

ZEKINA JAJA - Na većem listu papira nacrtajte ili skicirajte uskrsnog zeku koji ima ispružene ruke kao da nosi jaje i pričvrstite ga na neko mjesto na zidu ili stablu u prirodi. Od papira ili čvršće tkanine izrežite raznobojna jaja koja možete probušiti pribadačom ili sa stražnje strane pričvrstiti samoljepivom trakom. Svako dijete neka odabere svoje jaje, a zatim mu povežite oči i pozovite da pokuša zeki staviti jaje u ruke. Pobjednik je onaj kome to i uspije. Zabava je zagarantirana a rezultat je veseli zeko na zidu okićen raznobojnim jajima.

I za kraj podsjećamo vas na brojalicu Okoš bokoš!

https://www.youtube.com/watch?v=LM9OnODNbTk

https://youtu.be/DRNwNUmhW0M

Opisi igara preuzeti su sa: http://www.pjesmicezadjecu.com/proljetne-igre/uskrsne-igre.html

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.