Nadzirano četkanje zubi u vrtiću

21.04. 2020.

Skupine Sovice i Vjeverice uključile su se u program Hrvatskog zavod za javno zdravstvo „Nadzirano četkanje zubi“. Program obuhvaća djecu od 3. godine života. Cilj programa je razviti navike svakodnevnog održavanja oralne higijene od najranije životne dobi. Prije samog početka provedbe programa, odgajatelji i zdravstveni voditelj prošli su edukaciju. U sklopu programa osigurana je donacija: četkica za zube, oznaka za četkice (sličice), držača za četkice, zubnih pasti s dodatkom fluora i  edukativnih materijala za roditelje. Četkanje zubi provodi se u isto vrijeme za svu djecu, koja sjede za  stolom u dnevnom boravku odgojne skupine.

 

 

 

 

Tijek četkanja prolazi kroz 4 koraka:

  1. korak: odgajatelj istiskuje pastu veličine zrna graška na tanjur za svako dijete
  • koristi se zubna pasta koja sadrži 1450 ppm fluora u skladu s Uredbom Europskog Parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima (utvrđena količina fluora u pasti koja sprječava karijes, a nije štetna za zdravlje djeteta)
  1. korak: dijete pod nadzorom odgajatelja uzima četkicu iz sustava za odlaganje četkica za zube i  daje odgajatelju kako bi stavio zubnu pastu na nju
  • zubne četkice su označene posebno za svako dijete
  • ne dodiruju se međusobno
  • zamjenjuju se jednom u 3 do 4 mjeseca
  1. korak: na dogovoreni znak započinje četkanje zubi 2 minute
  2. korak: po završetku četkanja višak zubne paste ispljune se u papirnati ubrus, a ostatak se ne ispire kako bi fluor iz paste djelovao na zube

Po završetku četkanja djeca vraćaju četkice na svoje mjesto (određeno sličicom). Odgajatelj ispire svaku četkicu posebno pod mlazom vode te vraća u stalak kako bi se četkice osušile.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.