Obilježimo Dan planeta Zemlje zajedno!

21.04. 2020.

Draga djeco i roditelji, 22. travnja tradicionalno obilježavamo Dan planeta Zemlje.

Dječji vrtić Viškovo je Eko vrtić i vašoj djeci briga o okolišu nije strana.

U vrtiću se ona potiče kroz svakodnevne aktivnosti, obilježavanja i projekte.

Pozivamo vas da ove godine zajedno obilježimo Dan planeta Zemlje, no na malo drugačiji način s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo.

Donosimo vam nekoliko ideja kako možete s djecom obilježiti Dan planeta Zemlje!

Molimo vas da se uključite u našu akciju te nam fotografije i/ili crteže vašeg obilježavanja Dana planeta Zemlje pošaljete na adresu: web@vrtic-viskovo.hr do petka 24. travnja!

Veselimo se vašim aktivnostima! Evo nekoliko prijedloga:

1. Napravite planet Zemlju

Nacrtajte naš planet, naročito ako je dijete dobar crtač ili uživa u slikanju.

Plastelin je također uvijek dobro i zabavno rješenje.

Također Zemlju možete napraviti od balona.

Za Zemlju balon trebat će vam:

- jedan balon, svjetlo plave boje ako imate, ako nemate može balon one boje koju imate

- 7 kontinenata nacrtanih na papiru i izrezanih škarama

- škare i ljepilo

- atlas svijeta

- jedan crni deblji marker ili flomaster.

Napušite balon i zavežite ga. Izrežite oblike kontinenata od papira. S markerom ili flomasterom napravite crtu po sredini balona tj. potegnite ekvator. Prvo zalijepite Antarktiku i to na stranu balona koja nije zavezana. Nađite dio Antarktike koja strši van i zalijepite Južnu Ameriku tako da s gornje strane dodiruje ekvator. Zalijepite Sjevernu Ameriku iznad Južne Amerike. Nakon toga zalijepite Europu i Aziju na točno suprotnu stranu balona. Afrika je ispod Europe. Zalijepite Australiju tako da dotiče Aziju. Stavite X na kartu da bi obilježili gdje živite- to obavezno mora dijete. Dijete će tako steći ideju što je naš planet, a isto tako moći će označiti gdje živi.

2. Ekološki osviješteno drvo

Zamolite dijete da pretraži kuću i donese potreban materijal od kojeg ćete napraviti pravo drvo od papira. Dijete će naučiti važnu lekciju o recikliranju kroz stvaranje. Materijal koji je potreban za ekološko osviješteno drvo je:

- kartonske tube, najbolje od kuhinjskog papira

- novine, magazini, reklamni leci ili bilo koji drugi papir plastična čašica od jogurta

- nekoliko kamenčića

- ljepilo i škare.

Stvaranje drva od papira kroz nekoliko koraka:

1. Proučite različite vrste drveća s djetetom. Dogovorite se koje ćete izraditi.

2. Izrežite papir od novina i časopisa koje će predstavljati grane i lišće.

3. Zalijepite grane od papira na kartonsku tubu ljepilom i stavite sa strane da se osuši.

4. „Posadite“ drvo u plastičnu čašu i zatrpajte ga kamenčićima.

5. Vodenim bojama možete pobojati drvo.

3. Posadite biljku s djetetom

Djeci treba objasniti da su biljke žive te da rastu. Najbolji način da to shvate, je da zajedno posadite biljku. Ako imate vrt možete posaditi neko povrće i dijete uključiti u sadnju. Ako živite u stanu, sadnju možete organizirati na balkonu, tamo će uspjeti cherry rajčice ili jagode. S obzirom na situaciju i na reducirane izlaske u kupnju, možda doma imate već neke unaprijed pripremljene sadnice ili sjeme. Sa sadnjom djetetu objašnjavate kako biljke rastu, kako se brinuti o njima i provjeravati ih, a ako sadite voće i povrće učite ih i od kuda i kako dolazi hrana te da je treba poštivati.

4. Izađite s djecom u prirodu

Dijete koje od ranih dana odlazi u šume i livade rano počinje osjećati povezanost s prirodom te se uči brinuti o njoj. Prilikom šetnji prirodom zadajte djetetu jednostavne zadatke poput skupljanja zanimljivih kamenčića, lišća ili traženja zanimljivog cvijeća. Ako imate dalekozor ponesite ga sa sobom. Tijekom šetnji zabavljajte dijete i upoznajte ga s prirodom koja nas okružuje. Po povratku kući neka dijete nacrta likovni rad na temu zaštite okoliša, recikliranja, odvajanja otpada ili promicanja ljepota okoline u kojoj živimo.

5. Organizirajte čišćenje i učinite recikliranje zabavnim

Uvijek ima stvari koje vam više ne trebaju i koje treba baciti. Uključite i djecu u čišćenje ali na dobar način. Sve što vam ne treba stavite na jednu hrpu: stare novine i magazine, plastične stvari i staru odjeću. Nakon toga nađite kutije ili košare i označite ih: jednu za papir, drugu za plastiku, a treću za staru odjeću. Igrajte košarku recikliranja i objasnite djetetu kako će se sve što ste bacili sada moći ponovno upotrijebiti te da se tako čuva planet Zemlja. Odjeću koju ste prikupili možete zajedno odnijeti u spremnik za staru odjeću.

Upravo dječje aktivnosti o očuvanju planeta Zemlje daju najbolju poruku svijetu :

“Na najmlađima svijet ostaje“.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.