Slikovnice koje govore o temi pandemije

22.04. 2020.

Ma kako mala bila, djeca pomno prate što se događa u svijetu oko njih. Da bi se djeca lakše nosila u ovom zahtjevnom razdoblju, roditelji i skrbnici trebali bi s njima razgovarati o situaciji koja nas je sve zatekla, pandemiji. Slikovnice su jedno od sredstava koje roditelji mogu upotrijebiti za olakšavanje tih razgovora. Slikovnice mogu biti poput ogledala koja pomažu djeci i odraslima da izraze osjećaje o danoj situaciji. One djeci daju mogućnost da izraze ono što se događa oko njih i u njima. Danas na internetu možete naći mnogobrojne slikovnice koje mogu djeci i roditeljima pomoći u razumijevanju svijeta u kojem sad žive.

Da biste se lakše snalazili u izboru zamolili smo naše odgojiteljice da ih pročitaju i napišu preporuke za roditelje.

U tekstu vam donosimo 6 slikovnica, sigurni smo da ćete naći neku koja će vama i vašem djetetu biti od koristi i užitka!

Prije početka čitanja:

• Pročitajte slikovnicu sami, ako se vama nije svidjela ili smatrate da je za vaše dijete preteška (ili prelagana) slobodno izaberite drugu.

• Možete li, isprintajte slikovnicu, tako će dijete moći i nakon čitanja listati slikovnicu i vraćati joj se. No, ne brinite, ako ne možete isprintati, trenutno su ekrani dobra zamjena za papirnatu slikovnicu.

• Pripremite vrijeme i prostor za čitanje. Osigurajte dio dana kad imate vremena za dijete i čitanje, izaberite prostor koji je ugodan, npr. omiljenu fotelju gdje možete imati i tjelesni kontakt s djetetom.

• Budite otvoreni za dječja pitanja i odgovarajte na njih jednostavno ali iskreno. Sasvim je u redu reći da nešto ne znate i da ćete potražiti odgovor.

• Djeca će možda, nakon priče birati igre s tematikom aktualne situacije. Npr. tražit će da nosite maske, da čekate u redu s 2 metra udaljenosti i slično. To je u redu. Njima daje mogućnost da kroz igru prorade iskustva i informacije koje ih zabrinjavaju, a vama saznanje kako oni doživljavaju situaciju i što ih muči. Kroz igru ili kasnije kroz razgovor možete im dodatno razjasniti njihove dileme i brige.

Prijedlozi za čitanje:

Dan kada je sve stalo - odlično ilustrirana, a uz pomoć i povremeno objašnjenje odraslog koji čita i djeci lako shvatljiva slikovnica. Preporučujemo je djeci vrtićke i posebice predškolske dobi jer je moguće da mlađoj djeci bude preduga (ima 28 str.). Na kraju slikovnice su i zanimljivi zadaci koje dijete može riješiti što predstavlja kvalitetan dodatak čitanju slikovnice.

COVID-19, socijalna priča - slikovnica je kratka i jezgrovita, lako ju je isprintati i roditelji je mogu pročitati i manjoj djeci.

Bok ovo je koronavirus – slikovnica sadrži taman onoliko informacija koliko je i potrebno prenijeti djeci. Ilustracije su djeci privlačne i lako razumljive. Slikovnica je vrlo prilagodljiva i kao takva prikladna je i za manju i za veću djecu jer roditelji mogu pojednostaviti je za manju i proširiti je dodatnim informacijama za veću djecu.

Zapeli zajedno - slikovnica je prilagođena predškolcima i starijoj djeci. Zanimljiva je i poučna. Može se prilagoditi i 5- godišnjacima, samo pitanja trebaju biti kraća i prilagođena vokabularu djeteta. Priča nakon koje se postavlja mnoštvo pitanja koji potiču na razmišljanje i razvijanje empatije. Priča za trenutnu situaciju oko korone ali iskoristiva i za svakodnevne situacije. Nakon priče postoje upute za odgajatelje kako sudjelovati u radionici i pravila rada u krugu.

Koronavirus – slikovnica je koja je namijenjena starijoj dobi, npr. djeci u razrednoj nastavi. Sadrži puno kvalitetnih informacija i vrlo lijepe, djeci zanimljive ilustracije.

Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu – napisana je u obliku pitanja i odgovora te je po tome specifična jer u njoj roditelj može brzo naći odgovor na česta dječja pitanja. Namijenjena je odgajateljima, učiteljima, roditeljima i svima koji su uključeni u rad i odgoj djeteta. Pruža informacije kako pomoći djetetu da lakše shvati situaciju oko pandemije koronavirusa, kako djetetu objasniti pojam socijalne distance i kako da se dijete lakše nosi s novonastalom situacijom. Jednostavno je pisana, ima mnogo fotografija i lako ju je za pratiti.

Slikovnice su dostupne klikom na njihov naziv!

  • Kontakt informacije
  • Vezani dokumenti

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.