Zabavne likovne aktivnosti

29.04. 2020.

Mali kućni likovni atelje za djecu

Kako biste podržali ili potaknuli dijete da se izražava kroz likovnu umjetnost predlažemo vam da djetetu organizirate mali likovni atelje.

Tako će dijete kada god bude raspoloženo moći doći do raznolikih likovnih (i drugih) materijala i uživati u stvaranju likovnih djela.

U našem novom članku pročitajte što sve može sadržavati mali kućni likovni atelje i kako ga je lako kreirati i u sasvim malom prostoru.

Također donosimo vam prijedloge za: slikanje temperom na prozirnoj foliji, napuhanu boju, sliku od soli, točkanje sa štapićima za uši i izradu sovica.

Za mali kućni likovni atelje dovoljna vam je jedna plastična ili kartonska kutija ili dio police do koje dijete može samostalno pristupiti i uzimati materijale kada i koliko želi. Tu kutiju ili policu možete popuniti sa: bojicama (drvene, flomastere, voštane, tempere i sl.), olovkama, papirima raznih formata, ljepilom i škarama za djecu. No, ne ograničavajte djetetovu maštu samo na kupovne materijale, prikupite i lišće, razne štapiće, kartone, folije, spužve, stare četkice za zube, velike slikarske četke i sl.

Djeca vole osjećaj umjetničkih materijala pa se nemojte iznenaditi da će prvo slikati prstima, gnječiti i istraživati npr. tijesto za modeliranje, također ona vole trgati papir, bojati velikim potezima i sl. Zato im osim samih materijala u kutiji (ili polici) osigurajte i svoju staru košulju ili majicu koja će ih zaštiti od prljanja, također zaštitite novinskim papirom ili starim stolnjakom prostor na kojem će stvarati. Nakon pripreme, materijale zajedno sa svojim djetetom proučite i izazovite ga da nešto učini s njima.

Kad vam dijete dođe pokazati svoj likovni rad potaknite ga da priča o svojoj slici.

Ne zaboravite djetetove radove izložiti!

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko inspirativnih ideja kako da potaknete dijete na likovno istraživanje!

SLIKANJE TEMPEROM NA PROZIRNOJ FOLIJI

Materijal potreban za izvedbu aktivnosti: prozirna prianjajuća folija za hranu, dvije stolice, kistovi, tempere, stara majica za zaštitu odjeće, novinski papir za zaštitu poda, glazba po želji u pozadini. Tijekom ove aktivnosti, djeca će napraviti mali nered, ali zabava je zagarantirana! Stavite dvije stolice na razmak od jednog metra te ih „omotajte“ prozirnom folijom. Pripremite tempere i kistove te obucite djetetu zaštitnu odjeću. Neka dijete slika po prozirnoj foliji u ritmu glazbe. Uživajte!

NAPUHANA BOJA

Malo sastojaka je dovoljno:

  • 3 žlice brašna
  • 3 žlice soli
  • 1 žličice praška za pecivo
  • 9 žlica vode

- podijelite tijesto u male teglice i umiješajte tempere različitih boja

- neka dijete nacrta nešto što mu se sviđa,

Kada je crtež gotov stavite ga u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi i dobit ćete napuhane slike (pročitali smo da može i u pećnicu na 70 stupnjeva, desetak minuta).

SLIKA OD SOLI

Potreban materijal:

  • deblji papir (za slikanje vodenim bojama ili dr.) bijeli ili u boji
  • bijelo ljepilo
  • kuhinjska sol
  • vodene boje ili tempere ili jestive boje
  • kalupići za boje ili paleta s dubljim posudicama kistovi veći kuhinjski kalup (za pečenje ili sl.)

Izrada: Postavite papir u veći kalup. Kalupiće za boje ispunite raznim bojama, koje ćete dobiti miješajući boju i vodu. Dodajte više boje za bolji efekt. Na papiru, ljepilom iscrtajte željene oblike, nacrtajte sliku ili napišite svoje ime. Kad je dizajn gotov, istresite dosta soli svuda po papiru, tako da obilno prekrije oblike od ljepila. Nakon što ste crteže prekrili solju, podignite papir i u kalup oprezno otresite višak soli. Taj višak sačuvajte za iduću sliku. Sad lagano umočite kist u željenu boju i kapnite malo boje na sol. Vidjet ćete kako sol upija boju i kako se boja širi linijom soli. Pokušajte za svaku boju koristiti drugi kist. Na isti način, raznim bojama obojite svoj crtež (kistom samo lagano dodirujte sol). Kad je slika potpuno suha, svijetlit će u prekrasnim bojama.

TOČKANJE SA ŠTAPIĆIMA ZA UŠI

Potrebni materijali:

  • Vodene boje
  • Papir
  • Štapići za uši

Za ovu aktivnost možete također koristiti i tempere ili tekuće vodene boje koje možete sami napraviti tako da prehrambene boje razrijedite vodom i stavite u zasebne posudice.

Priprema: Grublji papir položite na veći pladanj. Pripremite obične/ tekuće vodene boje ili tempere. Pripremite štapiće za uši i pustite dijete da umoči štapić u boju i ostavi otisak na papiru. Ponovite s drugim bojama... Pustite mašti na volju, jer sve je moguće u svijetu umjetnosti.

OBITELJ SOVICA - želite li izraditi rad u kojem ćete zajedno sudjelovati, pogledajte prijedlog u videu:

https://youtu.be/4nmOQaVGFm8

POTREBAN MATERIJAL:

  • tempere
  • tvrđi papir
  • kistovi raznih veličina 
  • paleta
  • posudica s vodom
  • papirnati ručnik

TIJEK AKTIVNOSTI

- Obojati nebo s plavom i bijelom temperom, osušiti

- Naslikati grane sa crnom, smeđom i bijelom bojom

- Naslikati prvi sloj sovica smeđom bojom

- Naslikati listove sa zelenom, žutom i bijelom bojom

- Obojati oči i kljun sa crnom bojom

- Naslikati perje sa smeđom i bijelom bojom

- Naslikati šeširiće s bojama po želji

- Obojati nožice i kljunove s žutom i bijelom bojom

- Završiti oči s bojama po želji

- Naslikati detalje na kravati i šeširićima bojama po želji

I ne zaboravite dobro se zabaviti!

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.