Pričanje priča

07.05. 2020.

Pričanje priča

Pričanje priča iznimno je važno za stvaranje obostrane komunikacije između roditelja i djeteta.

U trenutku kada dijete sluša priču osjeća povezanost s osobom koja mu čita. Osjeća se zaštićeno i posvećeno je isključivo svijetu likova i priče. Priče su bitne i za dječji razvoj, njima potičemo razvoj govora, percepcije, pažnje, pamćenja i zaključivanja.

Ritual pričanja ima važnu ulogu u životu djeteta predškolske dobi. Roditelj i drugi odrasli koji čita ili priča djetetu izgrađuje s djetetom osjećaj bliskosti i povezanosti. Dijete se osjeća zadovoljno jer mu je roditelj/odrasli posvetio vrijeme i pažnju. U trenucima kada dijete sjedi u krilu roditelja/odraslog i sluša priču ono ima osjećaj da je važno. Kroz pričanje priča roditelj/odrasli i dijete se bolje međusobno upoznaju. Roditelj/odrasli uočava djetetove interese, sposobnosti, način razmišljanja, potrebe i strahove. Potiče se prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja, razumijevanje socijalnih odnosa, pravila ponašanja, pravde i nepravde. Pomaže u rješavanju sukoba, potiče solidarnost i toleranciju. Priče za svakog od nas nose posebno značenje, svatko od nas se sjeća barem jedne priče koju su mu pričali u djetinjstvu.

Pričanje je znatno življe od čitanja, jer se odrasli koji priča više usredotočuje na iskazivanje svojih osjećaja i više gestikulira. Ono što može predstavljati problem je da nije lako smisliti priču koja će djetetu biti zanimljiva. Važno je da odrasli, kao pripovjedači, osobito ako su izmislili priču, ne mijenjaju riječi iz dana u dan. Stalno ponavljanje doslovnog teksta uvjerava dijete u red stvari i odaje mu dojam da je i u njegovu svijetu sve “u redu”. Većina odraslih u početku nema dovoljno sigurnosti za pričanje priča, te ih radije pročita, ali djetetova zanesena pozornost posvećena svakoj našoj riječi može nam dati hrabrosti, pa možemo otkriti da smo bolji pripovjedači nego što mislimo. Npr. ispričajte priču o liku koji je proživio dan baš koji ste vi proživjeli danas ili ispričajte prerušeni izvještaj o onome što je dijete radilo toga dana.

Mnogi roditelji više se posvećuju čitanju priča, hoćete li više čitati ili pričati ovisi o tome što vaše dijete voli, čemu se više veseli, u čemu aktivnije sudjeluje. Važno je i da odraslom koji priča priču to bude ugodno iskustvo. U vrijeme kada pričate djetetu važno je isključiti sve što bi vas moglo ometati. Dijete najčešće sjedi u vašem krilu ili u neposrednoj tjelesnoj blizini (sjedi ili leži kraj vas). Mjesto na kojem pričamo priču treba biti udobno i mirno. Kada roditelj/odrasli priča priču njegov glas ne bi smio biti monoton, pretih ili preglasan, treba pričati s izmjenama ritma i glasnoće. Važno je koristiti stanke kako bi dijete imalo vremena za zamišljanje, pamćenje i preradu onoga što čuje. Djeca vole mijenjanje tempa, dinamike, boje glasa, a poslije kada nauče značenja riječi te sastavnice postaju sporedne, ali i dalje bitne za dječji doživljaj priče. Uz glas, veliko značenje se pridaje i gestama, pokretima cijelog tijela, mimikama lica jer pritom djeca lakše prate i pamte priču. Također, doživljaj priče je drugačiji odnosno djeci je zanimljivije slušati priču kada se odrasli koji priča priču služi gestama, pokretima i mimikom. Govor upućen djetetu ima značajan utjecaj na njegov osjećajni život, može ga potaknuti ili osiromašiti njegov razvoj, posebno emocionalni i socijalni aspekt.

Ako dijete traži da mu više puta pričamo istu priču, to treba raditi svaki put dok to dijete zahtjeva. Očito je da mu je ta priča posebno važna!

Nemate li inspiracije za pričanje priča mališanima ili biste htjeli razbuktati njihovu maštu, u pomoć vam stižu naši prijedlozi: na papiriće, komadiće kartona ili oblutke možete nacrtati razne elemente, objekte. Odabirom određenog nacrtanog elementa započinjete priču tj. formirate rečenicu. Rečenica po rečenica, i eto nam priča. Izmjenjujte se u pričanju - dijete, a zatim vi. Važno je praćenje slijeda, stavljanje pojedinih elemenata određenim redoslijedom, ali i stvaranje gramatički ispravnih i smislenih rečenica.

Evo još ideja kako može izgledati jedna takva igra!

Čarobna kutija

U kutiju stavite lutkice, figurice, na papiriće napisane junake. Prije no što ćete početi govoriti priču, otvorite čarobnu kutiju i neka dijete izvadi nekog junaka. O njemu pričajte priču. Ili oboje zažmirite i izvadite junaka pa ih uključite zajedno u priču. Varijanti je beskonačno mnogo.

Oblutci koji pričaju priču

Prvo morate skupiti oblutake. Kroz igru se običan dan na plaži može pretvoriti u potragu za blagom, odnosno idealnim kamenčićima po kojima će djeca crtati. Kako bi igra bila djeci još uzbudljivija, možete ih neko vrijeme držati u neizvjesnosti za što će im točno trebati obluci. Kad su obluci pronađeni, u razgovoru možemo motivirati djecu da opipaju i uoče različite oblike kamenčića. Neka vam ispričaju na što ih obluci podsjećaju ili pak neka vam otkriju koju priču im kamenčići šapuću na uho. Ako je potrebno, vi im za početak ispričajte svoju priču. Kamenčiće djeca mogu iscrtati svojim omiljenim likovima, motivima, aktivnostima. Kako bi priča koju će pričati kamenčićima bila što bogatija, potaknite dijete da nacrta raznolike motive koji prikazuju različite likove, mjesto i vrijeme radnje, aktivnosti radnje… Jednom nacrtani motivi svakim se novim pričanjem mogu pretvoriti u neku novu priču. Oblutke spremite u malu vrećicu koju možete nosi sa sobom kad negdje npr. morate čekati i kroz priču možete zabaviti dijete. S oblucima se možete igrati na različite načine, npr. izaberete određen broj oblutaka i na osnovu njih vi ili dijete smišljate priču ili izaberete glavnog junaka, a ostali obluci ga vode u razne pustolovine. Pustite mašti na volju!

Kartice za pričanje priča

Kartice prvo isprintajte, zatim, ako želite nalijepite na deblji papir i izrežite. Zatim s djetetom pogledajte sve kartice i onda igra može poćeti. Možete posložiti kartice s licem prema gore i birati one koje vam trebaju za ispričati priču, a možete ih i okrenuti pa nasumično birati. Možete i napraviti prazne kartice na koje će dijete nacrtati ono što ono želi imati u priči!

Kartice za pričanje priča

Kockice za pričanje priča

Ako ste vještiji s rukama, onda vam predlažemo da izradite kockice za pričanje priča. One su vrlo zanimljive jer ih vi ili dijete "bacite", a zatim ispričate priču koristeći dobivene slike na kockicama. Možete naizmjence razvijati priču, jednu kockicu bacite vi i započnete priču, a zatim potaknite dijete da on ispripovijeda sljedeći dio priče na osnovu slike koju je on dobio bacanjem kockice. Kod izrade kockica vodite računa da svaka kocka predstavlja jednu od kategorija – vrijeme, mjesto, životinju, prijevozno sredstvo ili osobu. Primjerice kockica koja predstavlja osobe može sadržavati klasične likove poput žene, muškarca i djeteta, ali i čarobnjaka i vilu koji se uklapaju u već ionako fantastičan svijet malenih.

Donosimo vam predložak za papirnate kockice, a ako ste u prilici potičemo vas da izradite drvene kockice!

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
  • Vezani dokumenti
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.