Vježbe za poticanje razvoja pažnje i koncentracije

15.05. 2020.

Koncentracija je sposobnost usmjeravanja pozornosti.  

Moguće je poboljšati djetetovu pažnju i koncentraciju, a da to ne bude naporan posao vama ili vašem djetetu.

Koncentracija je poput mišića koji treba redovito vježbati kako bi ojačao.

Danas vam donosimo izbor od čak 20 igara i aktivnosti za djecu koje mogu utjecati na povećanje pažnje i poboljšanje sposobnosti koncentracije kod djece. One su prvenstveno namijenjene predškolcima, naravno da ih vi možete ponuditi i mlađoj djeci, ako pokazuju interes i sposobnosti.

I ovaj put vas podsjećamo kako priprema za školu nisu posebni zadaci i njihovo rješavanje, već se priprema događa kontinuirano, u svakom trenutku od djetetova rođenja, a svaka situacija može biti prilika za novo učenje!

1. Igre govornih uputa

Rutinske govorne upute također mogu biti zabavne kada se pretvore u igru. Kako igrati: Napravite slijed uputa, recite na primjer: "Prvo stavi knjigu na policu, zatim stavi cipele u ormar i nakon toga operi ruke." Broj zadataka može povećavati s vremenom, u skladu s dobi djeteta. Ako imate više od jednog djeteta, igru mogu igrati zajedno, a pobjednik može biti onaj tko sve zadatke obavi najbrže.

2. Što nije bilo na stolu?

Ovo je izuzetno dobra igra za razvoj pažnje, memorije i koncentracije kod djece. Kako igrati: stavite na stol 5 do 10 stvari (ovisno o dobi i mogućnostima djeteta) - olovku, žlicu, gumicu, kockicu, kutiju šibica i tako dalje. Pustite dijete da promatra minutu ili dvije, zatim ga zamolite da zatvori oči ili da se okrene. Maknite jednu od stvari i umjesto nje stavite neku drugu. Vaše dijete sad otvara oči i mora otkriti predmet koji prije nije bio na stolu. Bonus pitanje: Koja stvar nedostaje? Ako vaše dijete brzo i s lakoćom rješava zadatak, možete ga zakomplicirati - povećati broj stvari i / ili skratiti vrijeme promatranja. Umjesto predmeta možete koristiti i kartice sa slikama, na primjer kartice od igre memorije.

Varijanta 2: Što ovdje nedostaje?

Umjesto da mijenjate dvije stvari, možete maknuti jednu stvar (ili jednu kartu) i presložiti ostatak predmeta/slika na stolu, kako se ne bi vidjelo prazno mjesto. Vaše dijete sada treba otkriti koja od stvari nedostaje.

3. Gdje je novčić?

U ovoj igri, dijete se usredotočuje na šalice dok im vi brzo mijenjate položaj. Kako igrati: Postavite tri okrenute šalice na stol. Stavite novčić ispod jedne šalice dok vaše dijete gleda. Zatim brzo izmjenjujte položaj šalica, i na kraju upitajte dijete pod kojim se šalicom sada nalazi novčić.

4. Lopta u košu

Ova vrsta "košarke" može se igrati u stanu / sobi. Postavite koš za papir u kut i pustite dijete da u njega ubacuje malu, mekanu loptu. Što je veća udaljenost, to je teže pogoditi cilj. Igru možete pretvoriti i u natjecanje.

5. Slike tražilice

Dijete mora otkriti objekte koji se kriju na slici. Za ovu igru možete koristiti slike s puno detalja iz časopisa, novina ili isprintati već gotove predloške.

6. Slike pričalice

Slike pričalice se mogu koristiti na mnogo načina, a ovdje se nalazi nekoliko ideja za njihovo korištenje: Kreativno pričanje: neka dijete izabere nekoliko sličica i ispriča priču koja uključuje sve izabrane sličice redom. Na ovaj način mlađa djeca koja još ne znaju pisati, ali uživaju u pričanju priča razvijaju kreativnost, maštu i obogaćuju svoj rječnik. Pričanje u krug: Svatko izabere jednu sličicu. Prvi u krugu počinje priču koja se odnosi na njegovu sliku, zatim sljedeći u krugu nastavlja priču u koju uključuje temu svoje sličice i tako redom. Sličice se mogu izvlačiti u krug tako dugo dok sve ne budu potrošene, a priča završena.

7. Memorijske kartice

Memorijske kartice možete isprintati već gotove ili ih složiti sami od slika iz časopisa ili novina. Položite karticu na stol ispred djeteta, licem prema gore, i ostavite je tako nekoliko minuta dok dijete ne prepozna i zapamti sve likove. Zatim karticu okrenite licem prema dolje i zamolite dijete da se pokuša prisjetiti svih predmeta prikazanih na kartici. Mijenjajte kartice i pomalo skraćujte vrijeme koje je potrebno da se zapamte likovi s kartice. Memorijske kartice ne pomažu samo u vježbanju pamćenja već pomažu i u razvijanju rječnika te razvoju vizualne percepcije.

8. Igra Simon kaže (engl. Simon says)

Ova igra pomaže djeci da se koncentriraju na izrečeno sljedeći dane upute. Kako igrati: Igrač koji je prvi na redu preuzima ulogu Simona: on daje upute drugim igračima. Ostali igrači moraju slijediti te upute. Kad prvi igrač započne rečenicu: "Simon kaže", drugi igrači moraju učiniti točno ono što je rekao. Ako on kaže, na primjer, "Simon kaže, skoči tri puta u zrak!", tada svaki igrač mora skočiti tri puta u zrak.

9. Jedna minuta

Nikada ne podcjenjujte važnost kratkih aktivnosti ili igara. Unutar jedne minute možete postići mnogo, i to je ono što želite naučiti svoje dijete. Kako igrati: Razbacajte 20-tak loptica u sobi. Neka vaše dijete skupi što više loptica u jednoj minuti. Pokrenite mjerač vremena i zaustavite ga nakon jedne minute. Zatim neka dijete izbroji koliko je loptica pokupilo. Varijante: "Koliko riječi možeš napisati za minutu?", "Koliko životinja možeš imenovati za minutu?", "Koliko slova 'i' možeš pronaći u novinama za minutu?". Postoji više načina za igranje ove igre, pa možete razvijati nove ideje.

10. Jezikolomke

Ova popularna igra pomaže djeci da poboljšaju govornu sposobnost, artikulaciju i koncentraciju. Kako igrati: Napišite neke jezikolomke / brzalice na list papira. Dajte ga djetetu i zamolite ga da pročita naglas. Ili vi pročitajte ako dijete još ne zna čitati. Zatim neka ponavlja nekoliko puta zaredom sve brže i brže. Možete pokušati i zajedno, što će vas zbog pogreški, oboje nasmijati. Ovdje imate nekoliko primjera: 'Petar Petru pleo petlju.', 'Prođe pop kroz prokop.', 'Provri lonac kroz poklopac.', 'Riba ribi grize rep.', 'Na vrh brda vrba mrda.', 'Medo medi ne da meda.', 'Čiča čvorak čuva četu čavki.', 'Pop pokupi popu pepeo. ', 'Tri tigra, tri tigrice, tri tigrića.', 'Pekari pite peku.'

11. Igre sa slovima

Dajte svom djetetu kopije stranica s tekstovima (iz udžbenika, novina, časopisa, i sl.) i zatražite da uredi tekstove prema određenim kriterijima. Na primjer: "Označi sve 'b' plavom bojom". Ili "Koliko često se pojavljuje riječ 'kako'?", "Prebroji koliko često se pojavljuje veliko 'D'!" ... Neka vaše dijete pokuša izgovoriti riječi unatrag ili neka broji natraške.

12. Pričanje priča

Ne zaboravite da je jednostavno pričanje priča i razgledavanje slikovnica jedna od važnih aktivnosti koja utječe na djetetovu pažnju i koncentraciju. Odabir priče možete prepustiti djetetu jer će tada interes za priču ili slikovnicu biti veći. Dok pričate priču dijete se treba usredotočiti na sadržaj te pratiti slike i tekst, stoga birajte ilustrirane priče (slikovnice).

13. Crtanje dok priča traje

Ponudite djetetu da crta dok polako pričate priču, tako ćete postići da dijete prati sadržaj priče, ono će se diviti nastalom crtežu, a istovremeno ćete utjecati na fokusiranu pažnju i koncentraciju.

14. Igra “kipova”

U ovoj igri dijete radi smiješne poze, a vi u jednom trenu viknite: “Ukipi se!”. Dijete tada mora ostati mirno u poziciji barem deset sekundi. Ako ostane mirno cijelo vrijeme, ono je na redu da uzvikuje rečenicu, a vi pokušavate ostati mirni. Igru možete obogatiti dječjim superherojima ili omiljenim likovima kako biste dodatno zainteresirali dijete i utjecali na njegovu pažnju.

15. Društvene igre

Igre poput Čovječe ne ljuti se, Mlin ili trilja ili Monopolly zasigurno utječu na dječju koncentraciju i pažnju. Dijete baca kockicu, broji, promišlja i zaključuje i time održava pažnju i koncentraciju.

16. Ogledalce, što radim?

Roditelj i dijete sjede jedno nasuprot drugoga. Roditelj ima ulogu voditelja, a dijete ga slijedi. Roditelj izgovara nekoliko veselih riječi i pritom čini određene pokrete, koje dijete treba ponoviti, redoslijedom kojim je to učinio roditelj. Igra potiče pažnju i razvija osjećaj kontrole tijela.

17. Glazbeni stolac

Ova igra, igra se uz glazbu i omiljena je na dječjim rođendanima. Glazba svira a djeca plešu oko stolica koje su posložene u krug. Prije igre potrebno je posložiti jednu stolicu manje od broja djece koja sudjeluju. Kada glazba prestane djeca sjedaju na stolicu, a ono dijete koje nije sjelo ispada iz igre. Dijete u ovoj igri mora biti pažljivo i fokusirano, pri čemu se također vježba pažnja i koncentracija.

18. Igra konobara

Igra se igra tako da djeca zamisle da su u restoranu, jedan igrač je konobar, a ostala djeca su gosti. Konobar ide od stola do stola i prima različite narudžbe. Odlazi u zamišljeni restoran i vraća se do gostiju pri čemu mora ponoviti narudžbe svakom gostu istim slijedom, npr: Izvolite čokoladnu tortu i kavu s mlijekom, ili izvolite sladoled od vanilije i sok od brusnica. Ako je konobar dobro zapamtio narudžbu, gost treba reći: "Hvala" i u tom slučaju konobar poslužuje dalje. Ako je konobar pogriješio, gost kaže: "Oprostite, nisam to naručio!" i konobar ispada iz igre, a sljedeći igrač je konobar. Onaj igrač koji je u ulozi konobara zapamtio najviše narudžbi je pobjednik. Ako je više igrača zapamtilo sve narudžbe, igraju između sebe dok jedan ne postane pobjednik. Što je više igrača, narudžbe su kraće, a ako igra manje igrača, narudžbe se otpočetka mogu "zakomplicirati", npr.: Molim vas čokoladnu tortu s preljevom od šumskog voća i čaj s limunom i medom. Ovu igru djeca obožavaju i rado ju igraju!

19. Ostale igre koje potiču koncentraciju

Pregledavanje slikovnica, rješavanje labirinata, traženje pogrešaka na slikama, rješavanje križaljki, bojanje i crtanje, igre s kartama ili slaganje slagalica pomaže u razvijanju pažnje.

- IGRE S KARTAMA - igre s kartama povećavaju sposobnost koncentracije i pažnje te utječu na kratkoročno pamćenje i strateško razmišljanje, jedne od njih su Memory, Uno, Crni Petar i dr.

- PUZZLE - puzzle ili slagalice poboljšavaju kratkoročno pamćenje, koncentraciju i strateško razmišljanje.

- ZAGONETKE - utječu na logičko razmišljanje i koncentraciju, a djeci su uvijek interesantne.

-KVIZOVI - jačaju natjecateljski duh, utječu na pažnju i koncentraciju djece i logičko razmišljanje.

- KRIŽALJKE SA SLIKAMA - križaljke poboljšavaju koncentraciju, šire rječnik i opće znanje.

- TOČKALICE - spajanje točaka u jedinstvenu sliku povećava koncentraciju i razvija kreativnost.

- LABIRINTI - rješavanje labirinata poboljšava koncentraciju i strateško razmišljanje.

- TRAŽENJE RAZLIKA - igra traženja razlika poboljšava zapažanje i koncentraciju.

- REBUSI - igre koje potiču logičko razmišljanje, poboljšavaju sposobnost pažnje i koncentracije.

- BOJANJE PO BROJEVIMA - bojanje razvija finu motoriku, koncentraciju i potiče kreativnost.

- SLAGANJE KOCKICA - slaganje građevina i drugih oblika od drvenih kocki ili Lego-kocaka razvija kod djece svjesnu koncentraciju i potiče kreativnost. Osim kocaka možete raditi i kule(kućice) od karata s ciljem da se ne sruše ili ne otpuhnu.

20. Želite li još ideja?


KRIŽALJKE SA SLIKAMA

LABIRINT

OBOJI PO BROJEVIMA

UOČI RAZLIKE

SLIKE PRIČALICE

MEMORIJSKE KARTICE

SLIKOVNI SUDOKU

 

 

 

 

 

 

 

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.