Aktivnosti za poticanje senzomotoričkog razvoja

18.05. 2020.

Danas vam govorimo o senzoričkoj igri i donosimo vam ideje kako je uključiti u svakodnevni život.

Ove aktivnosti pomoći će vašem djetetu da otkrije i istraži nove osjete i razvije bolje razumijevanje svijeta oko sebe. Posljedično, pomoći će mu da razvije širi spektar motoričkih vještina i lakše izrazi svoje želje i potrebe. Poticanjem senzomotoričkog razvoja utječemo i na brži i lakši razvoj drugih, naprednijih vještina jer dajemo djetetu snažne temelje.

Donosimo vam aktivnosti koje su izrađene od jednostavnih i pristupačnih materijala koji se mogu lako nabaviti i kombinirati. Budite kreativni, eksperimentirajte, vidite što odgovara vašem djetetu.

Ako odgovarate na potrebe svog djeteta svojom blizinom i stimulativnom okolinom te slijedite igru djeteta prepuštajući njemu da vodi – svaku aktivnost pretvarate u razvojnu aktivnost!

Zašto je senzorna igra važna?

Senzorna iskustva su ključna za pravilni razvoj beba i male djece. Kroz lizanje, diranje, stiskanje i manipuliranje objekata različitih tekstura, oblika i boja, oni počinju razumijevati svojstva i svrhu stvari oko sebe. Tako upoznaju svijet!

Senzorička igra zvuči kao još jedan pomodni izraz, čija je svrha zbuniti roditelje i dodati još jednu obvezu na već pretrpanu listu “stvari koje dobar roditelj radi”. Ali to nije ništa novo i revolucionarno, samo ime za puno aktivnosti koje djeca spontano rade – aktivnosti u kojima istražuju svijet oko sebe koristeći sva svoja osjetila

Senzomotorno razdoblje počinje od rođenja (neki kažu i ranije, čim dijete počne primati informacije iz okoline) i traje do otprilike 2. godine života. Tijekom ovog razdoblja, glavnu ulogu imaju osjeti – bebe gledaju, slušaju, ližu, diraju i mirišu objekte oko sebe i to oblikuje njihovo shvaćanje svijeta. Uz doživljavanje raznih osjeta, važno je i reagiranje na te osjete. A za to, dijete mora poraditi na svojim motoričkim vještinama. To je drugi veliki zadatak ovog razdoblja, proširiti repertoar motoričkih vještina, od hvatanja i stiskanja do držanja olovke i otkopčavanja dugmadi. Razvijenije motoričke vještine omogućuju djetetu da iskusi još više osjetilnih podražaja te je ovaj cirkularni proces osnova učenja u ovom razdoblju.

Kad se dijete rodi, već posjeduje određene genetske predispozicije koje dalje utječu na sposobnosti i interese. Međutim, to su samo predispozicije ili potencijali koji se dalje značajno oblikuju pod utjecajem okoline. Istraživanja pokazuju da je plastičnost mozga – sposobnost mozga da se mijenja na temelju podražaja iz okoline, najveća u prvih par godina života. Ovo razdoblje često se naziva i osjetljivo razdoblje. To znači da je za razvitak određenih sposobnosti, nužno primiti odgovarajuće poticaje iz okoline baš u tom periodu. U suprotnom, razvoj vještina bit će značajno usporen. Znamo da za neke vještine poput usvajanja jezika postoji osjetljivo razdoblje, u tom razdoblju učenje je spontano i brzo, a kasnije značajno otežano. Izloženost senzoričkim podražajima u ovom ranom periodu utječe na veličinu neurona kao i na njihovu međusobnu povezanost.

Ovi nalazi pokazuju važnost stimulativne okoline u osjetljivom razdoblju – to je način da svom djetetu osigurate najbolju osnovu za daljnji razvoj. A to čak i nije toliko teško. Nema potrebe za skupim didaktičkim igračkama ili posebnim aktivnostima u koje morate uključiti dijete. Stvari koje već imate kod kuće mogu pružiti i više nego dovoljno senzoričke stimulacije. Najvažniji sastojak ste Vi – roditelj koji odgovara na potrebe djeteta svojim prisustvom i pruža sigurnu bazu za daljnje istraživanje i učenje. U nastavku ćemo opisati neke tipove senzomotoričkih aktivnosti koje možete probati te vidjeti na koji način one pozitivno utječu na razvoj djeteta.

Zašto izrađivati didaktičko-senzoričke materijale?

Za izradu didaktičko-senzoričkih materijala nije nam potrebno mnogo vremena, dovoljno je tek malo volje i kreativnih ideja. Osim što su financijski daleko povoljniji od sličnih inačica dostupnih u trgovinama, potiču nas na recikliranje i iskorištavanje materijala dostupnih u svakom kućanstvu. Također, u procesu izrade možemo ih točno prilagoditi potrebama djeteta za koje ih izrađujemo, a osim što će djeci takvi materijali biti zanimljivi u igri, možemo i njih uključiti i u samu izradu. Tako dobivamo veoma zanimljivu grupnu ili individualnu aktivnost koja će razvijati maštovitost i kreativnost kod djece te im jačati samopouzdanje i osjećaj uspješnosti.

Ideje za izradu didaktičko-senzoričkih materijala

Materijali se razlikuju u strukturi, od hrapavih do glatkih, mekanih do tvrdih, suhih ili vlažnih. Iskoristiti možemo zaista sve što pronađemo u kućanstvu: žitarice, spužvice, tkanine, kamenčiće, naljepnice, gel za kosu, pjenu za brijanje...

Senzorne boce

Senzorne boce su jednostavan i efikasan način za pružanje senzoričkih iskustava. Postoji zaista mnogo načina za izradu senzorne boce. Jedini neophodan materijal je boca! Što ćete u nju staviti je na vama, ali najčešće je to neka kombinacija tekućih sastojaka (voda, ulje, šampon, ljepilo…) i krutih sastojaka (gumbi, igračke, šljokice, magneti…). Pazite na kemijsku reaktivnost pojedinih materijala, npr. magneti i razni metalni predmeti hrđaju u vodi! Za stariju djecu sama izrada senzorne boce može biti zanimljiv projekt. Mogu istraživati koje kombinacije materijala proizvode najbolje efekte te usput otkrivati brojne znanstvene principe. Puno je mogućih tema, polaritet, razlika u gustoći materijala, magnetizam… Malim bebama koje još ne mogu samostalno manipulirati bocom, osigurajte potrebnu senzornu stimulaciju tako da vi manipulirate bocom u njihovom vidnom polju. Zvučni i vidni podražaji vrlo su važni u ovom stadiju razvoja, a vaše prisustvo pomoći će bebi da neometano istražuje. S razvojem grube motorike, bebe mogu i samostalno manipulirati bocom, tresti je i okretati. Ove aktivnosti pomažu djetetu da razumije na koji način može utjecati na svoju okolinu. Zbog bogatstva podražaja (vizualnih, zvučnih, taktilnih), senzorne boce dugo zadržavaju pažnju djeteta te mu pomažu pri regulaciji emocija.

Potrebni materijali za izradu senzornih boca:

• Prazna prozirna boca

• Voda

• Baby ulje

• Šljokice

• Prehrambene boje

• Lijevak

Postupak izrade:

1. Uzmite praznu prozirnu plastičnu bocu i uklonite tragove etikete.

2. Koristeći lijevak, ispunite bocu do pola s baby uljem.

3. Ubacite šljokice!

4. Vodu obojite s prehrambenom bojom (po izboru) te ulijte do vrha boce.

5. Bocu čvrsto zatvorite, a možete i dodatno zalijepiti čep s vrućim ljepilom.

6. Protresite bocu i uživajte u čarobnom efektu!

Senzorne vrećice

Senzorne vrećice baziraju se na taktilnom doživljaju – stiskanju i pomicanju predmeta u njima. Potrebni materijali su plastična vrećica (za zamrzavanje), neka vrsta tekućine (najčešće šampon ili gel za tuširanje) i predmeti koje ćete staviti unutra. Možete staviti što god želite, ali pazite na oštre rubove da ne bi došlo do curenja. Osigurajte s izolir-trakom na sve 4 strane i neka zabava krene! Ove vrećice prikladne su za sve dobi, a za malu djecu koja ih možda pokušaju staviti u usta, možete zalijepiti vrećicu za neku podlogu (pod ili prozor). Senzoričke vrećice su odlična igračka jer se mogu koristiti na puno različitih načina: od jednostavne motoričke manipulacije do pisanja slova i brojeva. Za malu djecu samo stiskanje i pomicanje predmeta u vrećici je zanimljiva aktivnost, koja pruža puno taktilne i vizualne stimulacije. Za stariju djecu, možete ubaciti dodatne aktivnosti. Npr. na vrećicu nacrtati krugove različitih boja te predložiti da sortiraju predmete u vrećici po zadanim bojama. Ili u vrećicu ubaciti slova i predložiti djetetu da nešto napiše pomicanjem slova.

POTREBNI MATERIJALI ZA IZRADU SENZORNE VREĆICE:

• Vrećica za zamrzavanje

• Gel za tuširanje ili šampon

• Svjetlucavi predmeti, šljokice

• Izolir-traka

POSTUPAK IZRADE SENZORNE VREĆICE:

1. Uzmite praznu vrećicu za zamrzavanje

2. Ubacite predmete (gumbe, šljokice, igračke…) koje želite

3. Ispunite vrećicu sa šamponom ili gelom za tuširanje (oko četvrtine vrećice) te ravnomjerno rasporedite po vrećici

4. Istisnite višak zraka iz vrećice

5. Otvoreni kraj vrećice dobro oblijepite izolir trakom

6. Uživajte u odličnom taktilnom iskustvu!

Senzorni štapići

Senzorni štapići su vrlo jednostavni za izradu, a pružaju puno mogućnosti za igru. Istraživanje rukama ili zubima. Samo zalijepite razne zanimljive teksture na drveni štapić- koristite dostupne uporabne predmete (tepihe, staru odjeću, dugmad…) i dajte djetetu priliku da istraži razne taktilne podražaje – mekano, tvrdo, hrapavo… Šareni materijali različitih oblika i veličina omogućuju puno vizualne stimulacije. Postoji puno načina kako napraviti ove štapiće, zato isprobajte razne kombinacije da vidite što će najviše zanimati vaše dijete. Ova senzorna igračka je idealna za putovanja – mala je i prenosiva, a može osigurati puno zabave.

POTREBNI MATERIJALI ZA IZRADU SENZORNIH ŠTAPIĆA:

• Štapići (možete ih kupiti u ljekarni)

• Vruće ljepilo

• Različiti materijali:

o Filc

o Dugmad

o Spužva

o Drvo

o Štogod je pri ruci, a mislite da bi bilo zanimljivo djetetu

POSTUPAK IZRADE SENZORNIH ŠTAPIĆA:

1. Odaberite materijale koje ćete koristiti, puno je mogućnosti, mi smo koristili flis, drveni dio štipaljke, krpu za brisanje sudopera i pahuljaste loptice

2. Zagrijete vruće ljepilo

3. Lijepite materijale po štapiću pazeći da uredno zalijepite i uklonite višak ljepila

Senzorne ploče

Senzorne ploče su malo teže za napraviti, ali isplati se uložiti trud!

Potrebni materijali su drvena ploča (ili stiropor) kao baza i alati za pričvršćivanje raznih objekata na ploču.

Nema pravila što treba ići na ploču, stavite stvari koje će zainteresirati vaše dijete.

Nekoliko ideja:

• Tekstili raznih tekstura (tepisi, svila, vuna…)

• Objekti za manipulaciju poput kvaka, šarafa, lanaca…

• Ogledala i druge reflektirajuće površine

• Gumbi, magneti

• Kocke, slova, brojevi

• Glazbala poput bubnja ili ksilofona

Djeca bilo koje dobi mogu uživati u igri sa senzornom pločom uz malo kreativnosti pri odabiru materijala. Ono što izdvaja senzorne ploče je što mogu pružiti različite vrste senzoričkih i motoričkih podražaja (dodir, miris, zvuk…) što ih čini odličnim alatom za istraživanje i učenje.

IDEJE ZA IZRADU SENZORNIH PLOČA:

• Vaša senzorna ploča može se fokusirati na prirodu. Na nju stavite stvari koje nađete vani – kamenčiće, lišće, koru drveta, cvijeće, zelenu boju.

• Ili probajte s morskom temom – školjke, voda, slike ili motivi morskih životinja, plava boja.

• Ako imate dostupne vijke, zupčanike i slične materijale, jedna zanimljiva tema je i mehanika.

• Još jedna zanimljiva ideja, posebno kod učenja boja, je napraviti senzornu ploču u jednoj boji. Stavite različite teksture, oblike, slike, ali sve u istoj boji.

MATERIJALI POTREBNI ZA IZRADU SENZORNE PLOČE:

• Karton

• Olovka

• Materijali koje ćete koristiti (različite teksture, boje, oblici)

• Vruće ljepilo

• Poklopci od vlažnih maramica

• Naljepnice

UPUTE ZA IZRADU SENZORNE PLOČE:

1. Uzmite komad kartona (možete koristiti i druge materijale, npr. drvo) koji će služiti kao baza za senzornu ploču.

2. Olovkom naznačite mjesta na kojima ćete lijepiti materijale (ocrtajte poklopce).

3. Zalijepite pripremljene materijale na predviđena mjesta (mi smo koristili koru drveta, vunu, štipaljke, vatu, foliju… Koristite materijale koje želite samo pazite da su dovoljno tanki kako bi se poklopac mogao zatvoriti).

4. Sad zalijepite poklopce preko materijala. Možete koristiti poklopce od vlažnih maramica koje se lako otvaraju i zatvaraju.

5. Senzorna ploča je gotova! Ukrasite je po želji.

Tihe knjige

Tihe knjige su u domeni nešto zahtjevnijih načina za pružanje senzoričkih aktivnosti. Najčešće zahtijevaju vještine šivanja i šivaću mašinu, ali neke se verzije mogu napraviti i uz pomoć vrućeg ljepila. Radi se o nekoliko spojenih stranica od filca (najčešće) na koje su prišiveni razni oblici koji omogućuju brojne (tihe) aktivnosti. Na primjer, možete staviti zatvarače i vezice, slova i brojeve, dijelove tijela, razno voće koje treba sortirati u košare…

Ponovno, nema pravila, slijedite interese djeteta. Tihe knjige su idealne za djecu od jedne do tri godine jer se fokusiraju na vještine sortiranja i slaganja te omogućuje uvježbavanje fine motorike. Pružaju priliku djetetu da se samostalno zabavlja uz širok spektar aktivnosti. S obzirom na to da su lagane za nošenje, tihe knjige su idealna zabava na putovanjima!

Igre s “gnjecavim” materijalima

Gnjecavi materijali su široka kategorija,a njihove glavne karakteristike su zanimljive teksture, laka manipulacija stiskanjem i mogućnost oblikovanja na različite načine. Primjeri su plastelin, želatina, ljigavac, kinetički pijesak, razne boje za prste. Ako vas zanima kako napraviti domaći plastelin, slano tijesto, kinetički pijesak, ljigavca, saznajte u našim prethodnim člancima. Ove aktivnosti su odlične, ne samo za razvoj motoričkih vještina, nego i za samoizražavanje i razvoj kreativnosti.

Link na članak o materijalima za gnječenje i oblikovanje: https://www.vrtic-viskovo.hr/content/2809/materijali-za-gnjecenje-i-oblikovanje-koje-mozete-izraditi-kod-kuce

Igre s tvrdim materijalima

Za razliku od gnjecavih materijala, tvrdi materijali ne mogu se lako oblikovati, ali pružaju drugačiju vrstu taktilnog iskustva kroz teksturu i boju. Primjer su kamenčići različitih oblika, obojena tjestenina, špageti, riža… Ponekad se koriste u konstrukciji složenijih oblika, npr. toranj od špageta, a mogu se koristiti i za istraživanje raznih znanstvenih principa (mjerenje, miješanje, presipavanje). Ove aktivnosti omogućuju lako vježbanje motoričkih vještina, a često su i odličan način poticanja divergentnog mišljenja.

Igre s vodom

Igra s vodom je vjerojatno najjednostavnija senzorička igra. Sve što trebate je voda! Popratni materijali mogu biti čaše ili posude za mjerenje i razni predmeti na kojima dijete može testirati što pluta, a što ne… Postoji zaista mnogo znanstvenih principa koje možemo istražiti igranjem s vodom. Na primjer, dijete može učiti o agregatnim stanjima proučavajući led na suncu ili provjeriti Arhimedov zakon vlastitim eksperimentom. Mlađa djeca mogu istraživati razliku u osjetu tople i hladne vode, miješati razne čarobne napitke ili samo špricati okolo.

Zabava je zagarantirana!

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.