Priče koje pomažu

19.05. 2020.

Priča ima važno mjestu u dječjem svijetu i njegovom razvoju.

Priče djetetu donose mnoge dobrobiti:

- obogaćuju svijet mašte

- utječu na razvoj govora

- pomažu djeci s problemima s pažnjom i koncentracijom

- pomažu u izražavanju emocija - bogate djetetov rječnik

- olakšavaju rješavanje novonastalih problema (situacija)

- potiču emocionalni i socijalni razvoj

Priča može pomoći odraslima da saznaju nešto o dječjem unutarnjem svijetu. Priča koja pomaže jedan je od alata koje sigurno može doprijeti do djetetovog unutarnjeg svijeta i koja će pomoći i vama. Takve priče prožete su nekim događajem koji je sličan događaju koje dijete trenutno proživljava, u kojima postoje likovi s kojima se dijete poistovjećuje. Kada se dijete usredotoči na određeni lik iz priče koji proživljava razdoblje tuge (ili nekog drugog osjećaja), dijete se neće osjećati samo, već će o osjećajima slušati kroz zgode lika. Tako, dijete će s vremenom lakše izraziti svoje osjećaje koje će pripisati liku iz priče o kojem je slušao.

Dobra priča je ona koja može doprijeti do dječjeg svijeta, koja mu pomaže riješiti problem i priča koja mu omogućuje izraziti emocije na adekvatan način. Pažljivo odabrana priča djetetu može pomoći da se nosi s naizgled nepremostivom emocionalnom situacijom ili problemom. Emotivno zahtjevne situacije mogu ponekad kod djeteta izazvati osjećaj tuge ili ljutnje koje ako se na vrijeme ne prepozna može rezultirati djetetovim neprilagođenim ponašanjem. Ponekad samo razgovor o problemu nije dovoljan i tada "nastupa" priča koja pomaže djetetu da se osjeti prihvaćeno i ohrabreno. Takva, terapeutska priča je pedagoški alat koji pomaže roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, stručnim suradnicima i drugim uključenim u dječju dobrobit.

Autorica Susan Perrow, poznata je australska spisateljica terapeutskih priča. Početkom ove pandemije napisala je priču o malom patuljku koji je morao ostati kod kuće, namijenjenu djeci uzrasta od 3-5 godina kako bi na jednostavan i djeci prihvatljiv način predstavila situaciju u kojoj se našao gotovo čitav svijet te putem priče dočarala djetetu kako boravak u vlastitom domu može biti razigran i zanimljiv.

U nastavku možete pronaći njezinu priču o malom patuljku u dva formata, u formatu video zapisa za zajedničko slušanje i u formatu teksta kako bi odrasla osoba mogla priču pročitati djetetu.

Priča o malom patuljku - video

Priča o malom patuljku - tekst

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.