Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

02.10. 2020.

Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava u prvom tjednu mjeseca listopada posebno osmišljenim sadržajima, s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici. Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Uz obilježavanje Međunarodnog dana djeteta i dječjeg tjedna,

Dječji vrtić Viškovo priprema niz prigodno odabranih aktivnosti u kojima sudjeluju djeca vrtića. Ove godine će se zbog epidemije programi i susreti morati odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama te će izostati neke uobičajene aktivnosti u našem mjestu.

Ovaj tjedan koji se obilježava i pod motom „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“, odrasle podsjeća da ne zaboravljamo da djeca nisu samo „objekt naše brige“, već da su ona osobe sa svojim vlastitim razmišljanjima, osjećajima i željama.

Svako dijete ima pravo izraziti svoje mišljenje o svim pitanjima koja se odnose na njega i utječu na njegov život, a odrasli to mišljenje trebaju razmotriti i uzeti u obzir kad donose odluke koje se tiču djece.

O tome govori članak 12. Konvencije o pravima djeteta, koji je primjenjiv u svim područjima života djece, a također predstavlja i jedno od temeljnih načela Konvencije – načelo participacije ili sudjelovanja djece. Poštovati dječja prava znači – osim štititi ih od nasilja i diskriminacije, osigurati im zdravi razvoj te ostvarivanje punih potencijala – i omogućiti im aktivno sudjelovanje u društvu. Zato za sve odrasle ovaj tjedan poseban zadatak, razmislimo o tome koliko nas njihova perspektiva može obogatiti, pričajmo s djecom, pitajmo ih kako su, kako doživljavaju svijet oko sebe, poslušajmo njihove ideje i prijedloge o tome kako riješiti neki praktični problem u životu, posebice u odnosima među djecom i između djece i odraslih.

Oni nisu "samo" djeca i evo što rade kako bi svijet bio bolje mjesto!

https://youtu.be/sj4vwy6zOgY

Pripremila: Sonja Pribela-Hodap, stručni suradnik psiholog

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.