Danas vas potičemo da dijete učlanite u knjižnicu!

13.11. 2020.

Danas vas potičemo da učlanite svoje dijete u knjižnicu!

Pročitajte tri razloga da svoju djecu već danas odvedete u knjižnicu i proučite popis od 9 novih slikovnica koje preporučuju knjižničarke Narodne knjižnice Halubajska zora. 3 razloga za odlazak u knjižnicu:

1. Redoviti posjeti knjižnici neizbježno dovode do više čitanja. A čitanje je, kako pokazuju istraživanja je hrana za mozak! Istraživanja pokazuju da čitanje pomaže u razvoju mozga, posebno u prvih pet godina života vašeg djeteta. Kad se djeci čita, njihove moždane stanice se doslovno uključuju, a postojeće veze među moždanim stanicama jačaju i stvaraju se nove stanične veze. Čitanje je također jedna od najboljih aktivnosti za osiguranje razvoja temeljnih vještina jezika i pismenosti koje dijete treba za uspjeh u školi. Djeca kojoj roditelji čitaju barem jednu slikovnicu dnevno, do pete će godine čuti 290 tisuća riječi više od vršnjaka kojima se ne čita redovito. I ne zaboravimo kako čitanje naglas povezuje – roditelja i dijete - na vrlo prisan način. Kada djeci čitamo naglas, šaljemo im ovu poruku: Ti si važan. Ovo je vrijeme za nas.

2. Kad učlanite dijete u knjižnicu, djecu izlažete većem broju knjiga nego što si možete priuštiti kupiti. Svakim posjetom knjižnici možete doma donijeti tri nova naslova, a vratiti ih možete čim pročitate i tada opet odnijeti kući potpuno novu gomilicu slikovnica ili knjiga. Nadalje, u knjižnici su moguća i "slučajna otkrića" – uzmite si vremena za pregledavanje knjiga bez pritiska za kupnju – tako možete proširiti i interes djece, a s vrlo malim rizikom možete zaključiti da vam se neka knjiga ne sviđa. U knjižnici knjižničarke vam mogu može vam preporučiti knjige za koje možda ne znate, proširujući ukus vas i djeteta te time i proširujući njihov um i rječnik.

3. Posjedovanje iskaznice uči djecu odgovornosti. Prva iskaznica omogućuje maloj djeci da uče o brižnoj brizi za slikovnice i knjige koje pripadaju knjižnici. Kad dijete posuđuje knjige u svoje ime, osjeća se pouzdano. Osjeća se odgovornim. Više se osjeća članom svoje zajednice.

Za vas smo pitale naše knjižničarke koje su nove slikovnice u knjižnici, a one su za vas izdvojile 9 zanimljivih naslova:

1. Vuk koji je slavio rođendan

Autor: Orianne Lallemand, Ilustracije: Eleonore Thuillier

Vuk je za svoj ovogodišnji rođendan odlučio organizirati veliku zabavu. No, kada je prijateljima ispričao svoje planove oni baš i nisu bili oduševljeni tom idejom. Obzirom da su svi imali druge planove Vuk se nadurio i otišao u šumu, a tamo se sve zakompliciralo. Priča francuske autorice namijenjena je djeci predškolske dobi. Slikovnica veselih ilustracija dio je zbirke priča o Vuku.

2. Tajna nestalih igračaka

Autori: Borna Lulić, Željka Horvat-Vukelja ; ilustrirali Kristina i Frano Petruša

Mislav nije pospremio igračke, ostavio ih je na terasi i otišao s roditeljima na more. Kad se vratio, igračaka više nije bilo. Kamo su nestale? U ovu kriminalističku priču s poukom uključit će se i policajac Marko. Duhovita i bogato ilustrirana priča namijenjena je djeci vrtićkog uzrasta.

3. Pettson ima loš dan

Autor: Nordqvist, Sven Stigla je jesen i loše vrijeme, a s njima i starčićeva potištenost, te nevoljkost u obavljanju svakodnevnih poslova. Mačak Findus će se pokazati kao izuzetno dovitljiv i privržen prijatelj, pa će Pettsona u nizu pokušaja trgnuti iz lošeg raspoloženja. Privlačnost nagrađivane serije priča proizlazi iz spajanja naočigled nespojivog - mirnog, povučenog starčića i njegova ljubimca, luckastog mačka, ali i izbalansiranog upotpunjavanja teksta i ilustracija koje su također u oprečnom odnosu - dinamika priča je umjerena, dok u ilustracijama sve vrvi detaljima, pokretom i bojama.

4. Tonka će sutra

Autor: Pervan, Jelena; ilustracije: Čižmek, Vanda

Djevojčica Tonka sve svoje obaveze odgađa za sutra. Ništa ne napravi danas zato što je „sutra toliko bolje od danas jer je pametnije, dulje traje i ljepše izgleda“. No Tonku su napali sutrići, a kako ih se riješiti uz pomoć bake i djeda, pročitajte u ovoj zabavnoj slikovnici cijenjene hrvatske spisateljice za djecu, Jelene Pervan, a koju je ilustrirala Vanda Čižmek.

5. Gricko : čudovište koje gricka knjige

Tekst i ilustracije Emma Yarlett

Gricko je maleno žuto čudovište koje voli grickati sve oko sebe, a najviše knjige. Tako je progrickao i put iz ove slikovnice i našao se u priči o Zlatokosi, Crvenkapici i Janku. Vedar, brz i jako gladan priče, izgrizao je dijelove tih priča i napravio pravu pomutnju. Razigrane ilustracije, pogrickane stranice,te listovi različitih dimenzija pridonose dinamičnosti i uvjerljivosti sadržaja. Emma Yarlett nagrađivana je britanska spisateljica i ilustratorica čije su slikovnice prodane u više od pola milijuna primjeraka na pet kontinenata, a za Gricka je dobila brojne nagrade i pohvale.

6. Kako se voli more

Napisao i ilustrirao Tonko Pavičević

Nagrađena autorska slikovnica na državnom natječaju za učenike osnovnih škola u pisanju i ilustriranju vlastite priče. Autor, ujedno i ilustrator priče, riječju i slikom uspješno je dočarao ljubav jednog ribara prema moru. Jer, kada se voli more, priroda, onda se poštuju njihove zakonitosti. Tada i more, odnosno cijela priroda to osjeća i vraća obiljem i dobrotom. Knjiga na originalan način poziva čovjeka da se brine za svoj planet.

7. Dječak koji je želio biti tigar

Autor: Tomislav Zajec ; ilustrirao Tomislav Zlatić

"Toliko je toga što se može raditi kad se jednom odraste, a Dječak može odabrati što god poželi." Slikovnica hrvatskog autora o četverogodišnjem Dječaku koji je poželio postati pravi, pravcati tigar. Svakodnevni život u obitelji prikazan je kroz oči malenog Dječaka – od snova i buđenja, roditeljske ljubavi, provođenja vremena s bratom, bakom i djedom, odlaska u vrtić i igranja s prijateljima, maštanja i uspavljivanja s plišanim tigrićem. Autor je kroz ovu toplu priču isprepleo dječje snove i maštanja sa stvarnošću. Bogato ilustrirana slikovnica namijenjena je djeci predškolske dobi.

8. Bik koji je želio biti šik

Napisala Dijana Merey Sarajlija ; nacrtali Nika i Luka Sarajlija

Slikovnica za najmlađe sadrži dvije duhovite i poučne stihobasne o ljubavi. Jedna je priča o biku koji je volio biti šik, ali se zaljubio u staromodnu kravu. Zbog njihovih različitih ukusa došlo je i do prve svađe. Druga je stihopriča s moralnom poukom o umišljenoj koki i potrazi za iskrenom ljubavi. Dječji crteži i razigrana slova čine zajedno jednu zanimljivu cjelinu. Posebnost knjige je u tome što su tekstovi priča tiskani u međusobno obrnutim smjerovima.

9. Azuro - plavi zmaj

Napisali Laurent i Olivier Souillé ; ilustrirao Jérémie Fleury

Problemska slikovnica za najmlađe. Na djeci prihvatljiv način slikovnica govori o Williamsovom sindromu - rijedak genetski poremećaj, od kojega boluju tisuće djece diljem svijeta. Azuro je zmaj koji nije poput ostalih, on ne riga vatru nego vodu... i zbog toga trpi izrugivanja drugih zmajića iz svoje škole, no odlaskom u nepoznato otkrit će da upravo njegova različitost može postati njegova snaga.

Pripremila: Sonja Pribela-Hodap, psiholog u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Halubajska zora.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.