Dan 5.

05.12. 2020.

Peti prozorčić u sebi skriva jedan recept!

I to recept za vrtićke polpete od zobenih pahuljica na način kako ih pripremaju naše tete kuharice.

U pripremu uključite i dijete (koje može vagati, ribati, ulijevati, gnječiti, oblikovati...), a nama javite da li su ispale jednako fine kao i u vrtiću.

Bogatstvo vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima svrstava zob u jednu od najzdravijih žitarica. Zob se postupcima ljuštenja, rezanja, mljevenja i prešanja pretvara u pahuljice, zobeno brašno ili posije. Redovna konzumacija zobi smanjuje rizik od razvoja prekomjerne tjelesne težine i dijabetesa tip 2. Osobama koje imaju problema s probavom preporučuje se u jelovnik uvrstiti zob. Njena vlakna povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju njegov prolaz probavnim sustavom, što u konačnici doprinosi održavanju probavnog sustava, a samim time i zdravlja cijelog organizma. Zobene pahuljice popularne su zadnjih godina te se najčešće konzumiraju za doručak ili se koriste u raznim desertima, a kakve su u glavnom jelu, kao polpete, isprobajte uz naš recept.

Zobene polpete (za 4 osobe)

  • 120 g zobenih pahuljica
  • 120 g naribanog polutvrdog sira
  • 120 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • sol
  • nasjeckani list svježeg peršina
  • ulje

U zdjelu stavite zobene pahuljice, dodajte naribani polutvrdi sir, razmućeno jaje, mlijeko, sol i peršin. Sve sastojke dobro promiješajte i sjedinite u jednu smjesu. Rukama oblikujte polpete te ih stavite na pladanj i pustite u hladnjaku da „odmore“ pola sata, kako bi se sastojci sjedinili. U tavu stavite ulje, pustite da se zagrije pa pecite polpete tri do pet minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Pripremila: Jelena Andesilić, zdravstvena voditeljica

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.