Dan 7.

07.12. 2020.

Istinska zahvalnosti može se razvijati kroz male promjene u svakodnevnom životu, a dugoročno može donijeti mnoštvo koristi za blagostanje djece i odraslih.

Zahvalnost je način da cijenimo ono što nam je dano i saznanje što taj dar donosi u naš život. Kada djeca i odrasli prakticiraju zahvalnost postaju sretnija i uspješnija, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima, a djeca nose tu zahvalnost i pozitivnost i u svoju adolescenciju i u odrasli život.

Redovito prakticiranje zahvalnosti dovodi do „uvježbavanja“ uma i sve lakšeg i lakšeg uočavanja prilika za zahvalnost. Vrlo često zaboravimo osjećati sreću zbog svega onoga što već imamo. Često smo previše usmjereni na ono što nemamo, na ono što bi htjeli postići ili ono što nije u skladu s našim željama i očekivanjima. Tako propuštamo priliku uživati u svim onim stvarima koje već imamo.

Praksa zahvalnosti nas uči da razvijemo naviku opažanja dobrih stvari u našem životu te uživamo u njima u sadašnjem trenutku.

Današnja aktivnost, Staklenka zahvalnosti jednostavan je način da se dijete podući zahvalnost, ali i da cijela obitelj vježba svakodnevnu zahvalnost. Naime, znamo kako dijete najbolje uči kroz primjer odraslih, pa ako su npr. roditelji usvojili naviku zahvalnosti i dijete će je usvojiti vrlo lako.

Pozivamo vas da napravite praticiranje zahvalnosti zanimljivom igrom za cijelu obitelj.

Za početak pronađite jednu staklenku (reciklirajte!) i zajedno s djetetom je ukrasite, možete je oblijepiti ukrasima, možete na nju flomasterom napisati Staklenka zahvalnosti ili samo Zahvalnost, možete što god želite, ali bi bilo dobro da barem dio nje ostane prozirno kako bi dijete moglo vidjeti u njenu unutrašnjost i pratiti rast broja ubačenih papirića.

Također, možete umjesto staklenke imati košaricu ili kutijicu jer zapravno nije važna sama staklenka već čin zahvalnost.

Kada je staklenka gotova, recite djetetu da ćete svaki dan u Staklenku zahvalnosti stavljati jedan (ili više) papirića na kojem će pisati na čemu ste zahvalni taj dan.

Djetetu na jednostavan način objasnite što je to zahvalnost i na svojim primjerima mu je približite. Započnite, naravno, razmišljajući o onome na čemu ste vi zahvalni. Ne mora biti nešto veliko. Može biti što god želite! Pozovite dijete da razmisli na čemu je ono zahvalno i ne osuđujte, već prihvatite njegove izbore.

Zahvalnost za bilo što, bez obzira koliko glupo ili malo mislite da je, moćno je.

Sad to napišite na listić. Odrasli mogu pisati u formi: "Zahvalna sam danas na ______, jer ...". Pisati za dijete može odrasla osoba, a još je bolje, ako dijete želi nacrtati na čemu je zahvalno.

Papirić stavite u staklenku.

Odaberite jedno, uvijek isto doba dana da biste međusobno dijelili zahvalnost.

Za mnoge obitelji najbolje se pokazalo uklopiti zahvalnost u dio rutine za spavanje. Staklenku držite na istaknutom mjestu, tamo gdje ju je lako vidjeti, na primjer, na kuhinjskom stolu, to je suptilna poruka svima da je zahvalnost važan temelj vaše obitelji i služi kao nježni podsjetnik da uvijek budete zahvalni.

Na kraju svakog tjedna organizirajte obiteljsko čitanje papirića zahvalnosti, ovu aktivnost tako možete pretvoriti u ritual i time potaknuti osvještavanje osjećaja zahvalnosti kod svih članova vaše obitelji.

pripremila: Sonja Pribela-Hodap, stručni suradnik psiholog

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Sonja Pribela - Hodap - psiholog

Sonja Pribela - Hodappsiholog

Pošaljite upit

Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.