Dan 8.

08.12. 2020.

Danas smo za Vas pripremili zanimljiv eksperiment u kojem mogu sudjelovati i veliki i mali. Izradite s nama lava lampu koja će ovog Božića zasvijetliti u vašim najdražim bojama.

Za lava lampu bilo bi dobro kada biste pronašli jednu ljepšu staklenku, drugačijeg oblika nego inače. Ako to nije moguće bit će dovoljna obična staklenka.

Postupak je vrlo jednostavan s minimalno materijala i namirnica, a efekt je čudesan.

Lava lampa osim što je jedinstven ukras vašem domu, može postati i vizualno sredstvo koje će Vaše dijete koristiti ako se želi umiriti. Ponekad je dovoljno samo promatrati kako se boje u lampi prelijevaju da bi u djetetu izazvalo mir i opuštenost.

Što Vam je potrebno:

• staklenka

• voda

• ¼ čaše ulja

• sol

• boje za kolače

• svjetiljka.

Napunite 3/4 vaše staklenke vodom i dodajte nekoliko kapi boje za kolače. Zajedno sa djetetom miješajte i promatrajte kako se voda čarobno obojila. Nakon toga recite djetetu da ćete sada pažljivo dodati ulje, naravno budno prateći što se sada događa s vodom.

Cijeli postupak na glas komentirajte s djetetom i naglašavajte što ste stavili u vodu. Kada ste dodali ulje primijetit ćete da ulje pluta na vrhu vode, što će vašem djetetu biti zaista čudesno.

Vjerojatno će postavljati mnoga pitanja, probajte na njih odgovarati tako da ih dijete razumije.

Nakon toga, dodajte sol, žličicu po žličicu.

Jeste li uočili mjehuriće?

Dopustite djetetu da istražuje, da postavlja pitanja, da uživa u ovoj vizualnoj predstavi koliko god je to moguće. Promatrajte kako se mjehurići kreću gore-dolje u čaši. Da biste stvorili dodatnu čaroliju možete u svoju staklenku ubaciti šumeću tabletu ili šljokice.

Promatrajte što se sada događa, upotrijebite svjetiljku.

Jesu li mjehurići sada veći, brži, kakvi su?

Sigurni smo da će se vaši mališani razveseliti. Nakon što završite eksperiment smjestite vašu lava lampu na prikladno mjesto.

Možete je smjestiti pored božićne jelke ili blizu ostalih lampica i napravite si pravi božićni ugođaj.

Pripremila: Sanja Kardum, odgajateljica

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.