Podijeli
Dan 19.
19.12. 2020.
Vrijeme je da se malo zasladimo, ovaj put s našim vrtićkim kolačem, kojeg naše tete kuharice pripremaju za užinu.
Kolač se u vrtiću priprema klasično, a za vas smo ga količinski prilagodili u obliku muffina. Kolač u sebi sadrži marmeladu i čokoladu.
Priča o čokoladi započinje daleko u prošlosti. Prvi pisani trag o čokoladi ostavilo je pleme Maje. Tijekom povijesti čokolada se nazivala „hranom bogova“, bila je sastavni dio ceremonija i rituala, čak postoje zapisi da je zrno kakaovca korišteno umjesto novca. Osnovni sastojak čokolade je zrno kakaa. Čokolada je bogata vitaminima (B skupine i E), beta karotenom te mineralima (cink, fosfor, kalij, magnezij i željezom). Istraživanja pokazuju da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa zbog svog bogatstva antioksidansa i polifenola ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav. Treba imati na umu da je vrlo kalorična namirnica s viskom udjelom masti i šećera te energetskom vrijednosti od oko 500 kcal na 80 g.
Predlažemo Vam da isprobate naš fini recept u ovo blagdansko vrijeme te se nadamo da ćete uživati u okusima!
Čokoladni muffini s marmeladom (za 4 osobe)
• 56 g brašna
• 48 g šećera
• 40 g ulja
• 72 g jogurta
• 12 g kakaa
• 2 g sode bikarbone ili praška za pecivo Glazura
• 24 g marmelade
• kakao
U posudu pomiješati suhe sastojke pa dodati ulje i jogurt.
Košarice za muffine napuniti do pola dobivenom smjesom.
Peći na 180 stupnjeva, 20-ak minuta.
Premazati marmeladom i posuti kakaom.