Siguran vrtić – Radionice na temu prve pomoći

24.03. 2023.

U sklopu programa “Sigurnije škole i vrtići” provedene su edukativne radionice na temu prve pomoći za djecu predškolske dobi. Aktivnosti su se provodile u vrtićkim skupinama: „Pužići“, „Črešnjice“, „Vrapčići“ i „Ježići“.

 

Naslov prve teme je bio „Broj žurnih službi“. Kroz radionicu djeca su naučila prepoznati žurne službe, njihove karakteristike i područja djelovanja hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i policije. Djeca su razvila svijest o organizacijama i institucijama koje im mogu pomoći u hitnim slučajevima i izvanrednim situacijama. Kako bi zapamtili broj 112, djeca su uz pomoć zdravstvene voditeljice osmišljavala pjesmicu u kojoj se spominju žurne službe i broj 112. Za utvrđivanje gradiva djeca su ispunila radni list „112 svuda oko nas“ u kojem su imali zadatak na ponuđenom crtežu naći što više brojeva 112 i na kraju su crtali znakove službi čiji bi članovi voljeli u budućnosti postati.

 

Druga tema je bila prva pomoć u predloženim problemskim situacijama „Prva pomoć, upomoć“. Svrha radionice je bila ukazati djeci važnost svladavanja osnova prve pomoći kroz grupni rad, igranje uloga, da odglume i pokažu kako bi pomogli ozlijeđenoj osobi, te rasprava, što je točno trebalo napraviti u navedenoj situaciji. Djeca su bila podijeljena u 4 grupe i svakoj grupi je dodijeljena jedna situacija s kartice: Osoba kojoj curi krv iz nosa, Osoba koja se udarila, Osoba koja se ogrebla, Osoba koja je slomila ruku ili nogu.

 

Treća tema je bila podizanje svijesti o prvoj pomoći. Zdravstvena voditeljica je upoznala djecu sa sadržajem torbe za prvu pomoć i pokazivala osnovne postupke prve pomoći primjerene za njihovu dob: krvarenje iz nosa, saniranje opeklina, porezotina, ogrebotina i prijeloma, nakon čega su djeca ponavljala postupke prve pomoći koristeći plišanog medu i set za pružanje prve pomoći. Ovom radionicom smo uspjeli podignuti svijesti o prvoj pomoći i izrazito smo ponosni na djecu koju smo uključili u ovaj projekt.


 

 

  • Galerija slika

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.