Tjedan zdravlja u vrtiću

11.04. 2023.

Dječji vrtić Viškovo proslavio je Tjedan zdravlja od 3. do 7. travnja 2023. u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo. Tjedan Zdravlja je obilježen u vrtićkoj skupini Medvjedići gdje smo proveli tjedan zdrave prehrane koju je vodila zdravstvena voditeljica.

Aktivnostima smo započeli u ponedjeljak pod geslom: Ponedjeljak uz žitarice za dobar početak tjedna. Djeca su upoznala različite vrste žitarica: Pšenica, zob, kukuruz, ječam, proso, riža, heljda, tapioka. Izradili su trokutiće od žitarica koje su koristili za taktilno istraživanje i imitativnu igru hranjenja lutaka. Djeca su naučila da su žitarice važan dio naše prehrane jer nam daju energiju i mineralne tvari potrebne za očuvanje našeg zdravlja, a nalaze se u različitoj hrani koju svakoga dana jedemo, kao što je brašno, kruh, pahuljice za doručak, kokice i mnoge druge.

 

Utorak smo posvetili povrću radionicom „Gdje povrće raste?“ i igrom „To sam ja“ gdje je zdravstvena voditeljica podijelila slike povrća djeci i čitala zagonetku po zagonetku, a čim bi dijete prepoznalo da je značenje zagonetke upravo ono povrće koje drži u ruci onda je viknulo „To sam ja!“.

 

U srijedu smo naučili važne namirnice: mlijeko i mliječne proizvode. One su nam važne jer sadržavaju kalcij koji je potreban za rast kosti i zuba koji upravo kod djece jako brzo i intenzivno rastu. Medvjedići su naučili da je važno redovito piti mlijeko, jesti jogurt, sir i ostale mliječne proizvode kako bi imali sjajne zubiće i snažne kosti. Otkrili su od kuda mlijeko dolazi, koje su vrste mlijeka te su imali zadatak nacrtati domaću životinju koja nam daje mlijeko.

U četvrtak smo obilježili voćni dan. Medvjedići su od kolaž papira izradili dugu i ukrasili je voćnim plodovima koje su prethodno obojali u pripadajuću boju i zatim zalijepili na pripadajuću boju u dugi. Medvjedići su zaključili da voće može biti jednako ukusan (i ukusniji) međuobrok od uobičajenih grickalica ili pekarskih proizvoda.

 

U petak smo obilježili Svjetski dan zdravlja. Na pitanje: „Što možemo napraviti da sačuvamo svoje zdravlje?“ djeca su imala ispravne odgovore, od toga da moraju prati ruke i zubiće do toga da moraju puno spavati, jesti zdravu hranu i piti vodu. Posljednji dan tjedna zdrave prehrane posvetili smo ribi, mesu i jajima. Čitali smo priču „Danas jedemo ribu“ i razgovarali o važnosti tih namirnica te su medvjedići naučili da je važno redovito jesti te namirnice jer pomažu rastu i razvoju mišića.

Medvjedići su bili vrijedni, aktivni, znatiželjni i naučili su kako koristiti hranu da bi bili još zdraviji i snažniji!

Zahvalni smo HZJZ-u i timu Živjeti zdravo na pozivu za sudjelovanje u ovako lijepom i poticajnom projektu, te se veselimo eventualnim novim projektima i daljnjoj suradnji.

 

  • Galerija slika

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.