Kutak za roditelje

Dragi roditelji, u ovom dijelu roditelji možete saznati sve što je bitno za vaše sudjelovanje u radu vrtića; od pregleda stručnih članaka do korisnih podataka potrebnih za vaše opće informiranje.

Svemirci gaćoljupci

29.03. 2020.
Poznajete li Svemirce gaćoljupce? Svemirci koji kradu gaće? Odličan razlog za smijeh. Ovo je maštovita priča o svemircima koji na Zemlji kradu sve vrste i veličine gaća – ako su i vaše nestale sigurno su ih ukrali svemirci. Priču priča i slikovnicu lista odgajateljica Snježana Kozić.

Zabavna strana svakodnevnih predmeta

29.03. 2020.
Nećemo vas iznenaditi kad vam kažemo da se djeca najviše vole igrati s onim što nisu igračke. A znate li koliko zabave i koristi mogu donijeti igre s vijcima i vidama, toaletnim papirom ili katalozima? O nekim idejama pišemo, za neke ideje vas upućujemo na linkove, a neke vam predstavljamo kroz slike. Sigurni smo da ćete naći zabavnu stranu svakodnevnih predmeta.

10 pokusa za male i velike

28.03. 2020.
Danas smo vas odlučili zabaviti s nekoliko zabavnih pokusa od pribora kojeg sigurno imate kod kuće. U ove istraživačke aktivnosti možete uključiti ostale ukućane, bit će još zabavnije! Djeci dopustite da sami pripreme potreban pribor, pomažite samo kada je potrebno, tako će se dijete osjećati važno i kompetentno. Osim toga, ovo će biti dobra prilika za vježbanje motorike, preciznosti, koncentracije, ali i za učenje samostalnosti. Potaknite djecu da razmišljaju, promišljaju i zaključuju. Pokusi su izvrstan alat kako učiti o svijetu koji nas okružuje!

Sad je vrijeme učenja novih vještina!

27.03. 2020.
Znate što najčešće roditelji kažu kad ih se potiče da djecu poduče neki novim životnim vještinama? Kažu kako nemaju vremena i da im je lakše neke stvari uraditi umjesto djeteta. Zato je sad, u vrijeme izolacije, idealna prilika da se dijete uključi u kućne poslove ili odvikne od pelena, odustane od dude, nauči samostalno vezivati cipele, nauči se samo obući ili svući, počne samostalno se hraniti ili npr. češljati. Ili se pozabavite nečim drugim, što vi prepoznajete kao važno i bitno u trenutnoj fazi razvoja. Kako biste imali ideju kada se očekuju neke vještine u djeteta, donosimo vam link na zanimljiv popis kućnih poslova za dijete u odnosu na dob, također donosimo vam linkove na tekstove koji bi vam mogli pomoći u procesu odvikavanja od pelena i duda te dva videa s novim, djeci zanimljivim načinima oblačenja jakni i vezivanja cipela.

Vrtić u kući

27.03. 2020.
Ovih dana zavladalo je doba kad se trebamo osvijestiti, ponašati se odgovorno i biti što više kod kuće. Kako se pritom u našim domovima djeca i mi ne bismo osjećali kao ptice u kavezu, potrebno je dom ispuniti toplinom, smijehom i kreativnošću. U želji da vam pomognemo da lakše prebrodite ovo razdoblje, svakodnevno ćemo na web stranicama vrtića u rubrici Kutak za roditelje donositi ideje za kreativno provođenje vremena s djecom (pod novom rubrikom Kreativne aktivnosti za male, velike i ostale) te savjete i edukativne teme za roditelje (pod rubrikom Stručni članci). Vjerujemo da će vam savjeti stručnjaka koji rade s djecom pomoći da lakše prebrodite ovo izazovno vrijeme u kojem su narušene i naše i dječje rutine i molimo vas, zagrlite svoju djecu umjesto nas, mislimo na njih (i vas), čuvajte sebe i svoje najmilije!

Materijali za gnječenje i oblikovanje koje možete izraditi kod kuće

26.03. 2020.
Gnječenje, oblikovanje i miješanje plastelina ili slanog tijesta pomaže djetetu da se opusti. Osim što takva igra razvija vještine fine motorike ona razvija i kreativnost. Takve materijale možemo koristiti svakodnevno i djeci su uvijek zabavni. Također, djecu možete uključiti u izradu istih. Igru možete obogatiti dodavanjem raznih drugih predmeta kao npr. valjak, kalupe za tijesto, slamke, čačkalice, prešu za češnjak, predmete iz prirode i dr. Danas vam donosimo recepte koje možete napraviti kod kuće za: plastelin, slano tijesto, razne vrste pijeska i djeci omiljene ljigavce.

Kako s djecom koja se boje?

25.03. 2020.
Često odrasli misle kako mala djeca ne razumiju što se događa, međutim ona osjete roditeljsku zabrinutost, strah i najrazličitije reakcije odraslih oko sebe. Neka djeca jasno iskazuju da ih je strah, a druga to neće komentirati, nego će zabrinutost i strah gomilati u svojoj glavici i srcima. Dio djece će se požaliti da ih boli trbuščić ili na drugi način „procesuirati“ strah koji osjete dok slušaju odrasle što govore ili čak i samo zato što osjete neizrečenu zabrinutost roditelja. Mnoga djeca biti će zbunjena i uplašena novonastalom situacijom, stoga je vrlo važno da odrasli pravilno reagiraju na djetetove emocije. Danas vam donosimo tekst s preporukama roditeljskih reakcija i dvije interaktivne slikovnice.

Kako se nositi s lošim vijestima?

22.03. 2020.
Sad još i potres! Loše vijesti mogu nas dovesti u stanje straha i očaja. Čini se kao da se cijeli naš svijet raspada.. Bojimo se najgoreg i loše vijesti ne možemo izbaciti iz glave. Mnogi se osjećaju uplašeno, nesigurno i uznemireno… Biti roditelj u ovim vremenima je teško i mnogi od vas se pitaju kako se nositi s negativnim vijestima oko nas? Kako zadržati mir u ovom nemirnom svijetu? U današnjem članku donosimo vam nekoliko prijedloga.

Završen još jedan ciklus Rastimo zajedno

13.12. 2019.
11 roditelja uspješno je završilo ciklus od 11 Rastimo zajedno radionica. U povratnim informacijama jedna od polaznica je nakon završenog ciklusa napisala kako je njeno dijete dobilo mamu koja se zna kvalitetnije posveti djetetu i koja je naučila slušati svoje dijete. Jedan tata je napisao da je kroz radionice osvijestio ono najbolje u sebi što može dati svojem djetetu, a drugi kako je shvatio važnost grljenja i pravilnog davanja pohvale djetetu. Svi roditelji su toplo preporučili radionice i drugim roditeljima.

Radionice za očeve - PRIJAVE U TIJEKU

11.01. 2019.
Poštovani očevi! Pozivamo vas na ciklus radionica za očeve – KLUB OČEVA RASTIMO ZAJEDNO koji će se tijekom siječnja i veljače 2018. održavati u Dječjem vrtiću Viškovo. PRVI KLUB ĆE SE ODRŽATI 24.01.2019. ČETVRTAK, U 17,00 U ZBORNICI VRTIĆA

© Dječji vrtić Viškovo 2020. Sva prava pridržana.