Lokalni obrok - kvaliteta je blizu

16.01. 2017.

Uz pomoć Općine Viškovo i Lokalne akcijske grupe "Terra liburna" Dječji vrtić Viškovo započeo je suradnje s lokalnim proizvođačima prehrambenih pro izvoda.

Razdoblje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja temelj je za razvijanje svijesti o važnosti zdravog načina života kroz usvajanje zdravih prehrambenih navika. Vođeni idejom da je djecu važno upoznati s lokalnim namirnicama kao i načinom njihovog uzgoja, Dječji vrtić Viškovo je uz pomoć Općine Viškovo i Lokalne akcijske grupe "Terra liburna" krenuo u ostvarenje suradnje s lokalnim proizvođačima prehrambenih pro izvoda.

Uključivanjem lokalnih proizvođača u proces proizvodnje i opskrbe dječjeg vrtića namjera nam je upoznati djecu s karakterističnim lokalno uzgojenim namirnicama regije i područja na kojem žive. Današnji brz način života rezultira sve većom konzumacijom tvornički prerađene i brze hrane.

Suradnjom s lokalnim proizvođačima želimo dati na važnosti pravilnom odabiru namirnica u kojoj je u većoj mjeri sačuvana prirodna vrijednost proizvoda. Primarna poljoprivredna proizvodnja pruža namirnice visoke prehrambene vrijednosti i provjerene kvalitete. Jelovnik našeg eko-vrtića je raznolik te se uz svakodnevno konzumiranje svježeg voća i povrća, djeci nude i pomalo zaboravljene namirnice kao što su leća, kiseli kupus, palenta, zobena kaša i proso.

Djeci želimo pružiti jela čije su namirnice karakteristične za naš kraj i koje su u ovom kraju uzgojene, a koje su ujedno visoke prehrambene vrijednosti te doprinose pravilnom rastu i razvoju. Na taj način djeca postaju pravi „mali ambasadori“ zdrave prehrane jer zdrave navike i nove informacije prenose u obiteljski dom, ali i šire okruženje.

Hrana s našeg područja zasigurno je ukusnija i hranjivija od hrane koja se transportira iz udaljenijih krajeva, jer lokalnost omogućava da se namirnice, kojima poznajemo porijeklo, konzumiraju u trenutku zrelosti bez tretiranja. Novi čimbenik i važan kriterij za kvalitetu i sigurnost hrane je zasigurno i sljedivost kao alat koji pomaže identificirati proizvod u svakom stupnju lanca opskrbe, a sljedivost je najbolja kad se hrana uzima kod lokalnih proizvođača.

Osim navedenih dobrobiti, suradnja Dječjeg vrtića Viškovo i lokalnih proizvođača osnažit će njihovu proizvodnju i potpomoći razvoj. Na taj način, bit će u mogućnosti svoje proizvode ponuditi i drugim predškolskim ustanovama i školama što bi u korelaciji s regionalnim i održivim razvojem značilo višestruku društvenu korist.

U kontekstu aktualne pro ble mati ke ispravnosti hrane i rizicima koji se pojavljuju zbog upitnosti porijekla, pravilnog odnosa prema namirnici i kontrole njezine kvalitete, konzumacijom lokalno uzgojene hrane skraćuje se transportni lanac i manipulacija, što osigurava veću sigurnost i kvalitetu namirnica. Ovim programom nastojat će se osigurati da minimalno jedan dnevni obrok sadrži lokalno proizvedene namirnice, a s vremenom, namjera nam je veća zastupljenost lokalne hrane na jelovnicima naših najmlađih.

Odgojem i obrazovanjem te pravilnom i raznolikom prehranom potiče se briga o održivom razvoju u širem smislu, te usvajanje navika zdravog načina života, obilježavanje ekoloških datuma i njegovanje tradicije kraja.

Izvor: Glasnik Općine Viškovo

  • Kontakt informacije
  • Vezani dokumenti
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.