Kako djeci objasniti važnost pranja ruku?

20.03. 2020.

Danas vam želimo pokazati tri aktivnosti koje zorno pokazuju koliko je važno prati ruke u borbi protiv virusa. Sigurno se pitate kako djecu potaknuti da ruke peru dovoljno dugo i temeljito, onako kako nas upućuju liječnici: pranje ruku najmanje dvadeset sekundi sapunom i toplom vodom. Djeci predškolske dobi važno je zorno pokazati ono što je oku nevidljivo, djeca su konkretna bića i najbolje uče kad nešto probaju sama, jedna od tri predložene aktivnosti sigurno će dijete zabaviti i podučiti.

1. Kako djetetu pokazati kako se prljavim rukama šire virusi

Odrasla osoba na ruku namaže gel za dezinfekciju i pospe po ruci šljokice u prahu. Zatim se djetetu pruži ruka i rukuje se s njim. Na taj način dio šljokica se prenese na djetetovu ruku, ako vas u obitelji ima više, sad se dijete može rukovati s drugima i na taj način i dalje prenositi šljokice. Na taj za djecu zabavan način dijete zorno vidi kako se prenose virusi. Nakon što svi članovi obitelji završe s rukovanjem, vrijeme je za odlazak na pranje ruku.

U prilogu su slike provedene aktivnosti u skupini Bubamare.

2. Kako djetetu pokazati super moć sapuna

U videu je pokazan zanimljiv način kako djetetu pokazati kako sapunica, ne samo da uništava prisutne viruse, nego i štiti od „hvatanja“ novih, odnosno kako sapun može biti učinkovit i “otjerati” viruse.

http://www.roditelji.hr/wp-content/uploads/2020/03/video-sapun-i-virusi.mp4

3. Kako dijete potaknuti da često pere ruke

Jedan tata se dosjetio i svaki dan na ruci djeteta nacrta virus kojeg će dijete izbrisati samo ako dovoljno puta opere ruke. Ideja je odlična, ali je moguće da se dijete preplaši „virusa“ na ruci, slobodno nacrtajte smjalića, cvijetić, a i obična točkica će biti dovoljna.

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.