Kako se nositi s lošim vijestima?

22.03. 2020.

Loše vijesti mogu nas dovesti u stanje straha i očaja. Čini se kao da se cijeli naš svijet raspada.. Bojimo se najgoreg i loše vijesti ne možemo izbaciti iz glave. Mnogi se osjećaju uplašeno, nesigurno i uznemireno… Biti roditelj u ovim vremenima je teško i mnogi od vas se pitaju kako se nositi s negativnim vijestima oko nas? Kako zadržati mir u ovom nemirnom svijetu?

U današnjem članku donosimo vam nekoliko prijedloga!

Uzmite predah od loših vijesti

Kada smo suočeni sa stresom koji proizlazi iz osjećaja stalne izloženosti negativnim vijestima, najbolje bi bilo da barem na kratko uzmemo predah od njih. Zagasite televiziju, ne provjeravajte mobitele, usmjerite se na druženje s obitelji, čitajte, napravite si fini objed, počistite prostor oko sebi i maknut ćete fokus s problema barem na neko vrijeme i omogućiti vašem umu i tijelu da se odmori. Usredotočite se na stvari koje možete riješiti. Negativne vijesti poput onih o epidemijama, nasilju i razornim prirodnim katastrofama mogu u nama pobuditi osjećaj bespomoćnosti i poraženosti. No svatko od nas može napraviti nešto kako bi svijet učinio boljim. Razmislite na koji način možete napraviti pozitivne promjene u vašoj zajednici, obitelji ili pak sebi i usredotočite se na njih.

Stavite loše vijesti u širu sliku

Pokušajte uokviriti loše vijesti i staviti je u pravilan kontekst. Koliko god se loše stvari događale, razmislite o svim dobrim stvarima u vašem životu. Razmislite o svim snagama i resursima koje imate- obitelji, prijateljima, planovima koje imate za dalje... Pokušajte zamisliti kako stvari mogu biti puno, puno gore - i kako one zapravo jesu za neke ljude. Da, izgubili smo slobodu kretanja, oko nas postoji stvarna prijetnja, ali još uvijek imate svoje zdravlje, zdravlje vaših najmilijih, posao, partnera, prostor za življenje, dovoljno hrane ...

U svakom zlu, neko dobro

Pokušajte svoje loše vijesti pretvoriti u nešto pozitivno ili barem u nešto što ima pozitivan aspekt. Loše vijesti kao i loše situacije, mogu predstavljati iskustvo učenja ili jačanja ili djelovati kao poziv na buđenje ili vas natjerati da ponovno pogledate svoje prioritete. Možda trenutno ne možete ići na posao i djeca nisu u vrtiću i to vas ljuti, gledajte na to da je sada vrijeme za odmor i njegovanje bliskog odnosa s bliskim osobama.

Potražite podršku

Kad se osjećamo ugroženo i ranjivo ili jednostavno preplavljeni, nema ništa prirodnije od toga da se obratimo jedni drugima za savjet, novu perspektivu i nadu. Ali važno je naći pravu osobu, nekoga tko će znati slušati i kako reagirati, i koji neće pogoršati stvari. Ako nikoga ne možete pronaći, ili tražite nešto više strukturirano, možete potražiti stručnu podršku od savjetnika na nekoj od linija za pomoć. Ako se za informacije i podršku obratite Internetu, čuvajte se neprovjerenih informacija. Aktivnosti koje vam mogu biti korisne u nošenju s lošim vijestima su i uživanje u umjetnosti ili bavljenje umjetnošću, uključujući pisanje, slikanje i glazbu te čitanje i gledanje filmova/serija.

Budite dobri prema sebi.

Konkretno, pripazite da dovoljno spavate i vježbate, a pritom izbjegavajte neadekvatna ponašanja, poput pijenja alkohola i uzimanja droga. Vježbanje - čak i blago vježbanje, poput hodanja na mjestu ili rastezanja - smanjuje stres, poboljšava koncentraciju i pamćenje, pojačava samopoštovanje i izravno podiže raspoloženje oslobađanjem prirodnih antidepresiva koji se nazivaju endorfin. Ostali načini za pojačanje endorfina uključuju: držanje nečije ruke, masažu i vruću kupku, smijeh, pjevanje, paljenje mirisne svijeće i uživanje u ukusnom obroku.

Ne zaboraviti disati!

Upravo nakon primanja loših vijesti, vrlo je važno povratiti kontrolu nad svojim emocijama. Predlažemo da započnite s regulacijom disanja. Duboko disanje ili trbušno disanje u trenutku resetira vaš živčani sustav i smanjuje stres i osjećaj panike.

Vježba br.1. 

Sjednite na stolac, noge ostavite neprekrižene, stopala na pod, ruke u krilo. Sjedite uspravno, ali ne ukočeno, tako da se osjećate ugodno. Udišite i izdišite na nos, dok udišete brojite u sebi do 5, kad izdišete ponovno brojite do 5, između udana i izdaha napravite kratku pauzu. Ponovite nekoliko puta.

Vježba br.2.

Udahnite duboko kroz nos i zadržite zrak nekoliko sekundi. Zatim stisnite usne i postepeno pustite zrak. Ispustite onoliko zraka koliko možete. Nastavite dok se ne osjećate opuštenije.

I zapamtite, sve ovo će jednom biti prošlost.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.