Igre temperom i vodenim bojama

24.03. 2020.

Likovni izraz djeteta u velikoj je mjeri odraz njegovog spoznajnog i emocionalnog svijeta, a likovne aktivnosti potiču usmjeravanje pozornosti, sazrijevanje vidnog pamćenja i vidne retencije, poboljšanje vidno-motorne koordinacije što su nužni preduvjeti za čitanje i pisanje a kasnije i stjecanje akademskih vještina.

IZRADITE RIBU DUGINIH BOJA

Potreban materijal: 1. deblji papir za vodene boje(ili običan papir za crtanje koji ćete zalijepiti za podlogu) 2. olovka 3. crni marker ili flomaster 4. vodene bojice, kist 5. posuda s vodom 6. slamka Kratke upute: - olovkom tanko nacrtati oblik ribe - vodene bojice pripremiti tako da u svaku boju dodate nekoliko kapi vode - pobojati ribicu duginim bojama (ako dijete želi neke druge boje, neka samo izabere) - na mjestima gdje ćete puhati slamkom(rep i peraje) dodati odgovarajuće boje s puno vode - puhati slamkom da se boja raziđe po papiru - pričekati da se ribica osuši(možete si pomoći fenom) - crnim markerom ili flomasterom nacrtati oko, usta i perajicu. https://theartsherpa.com/videos/346/how-to-paint-a-easy-rainbow-fish-beginner-watercolor-tutorial

SLIKAJTE POMOĆU VILICE

Koristeći boju (temperu), vilicu i papir možete napraviti pravo malo likovno djelo. Nacrtajte na papir glavu (veće dijete može i samo), a onda potaknite dijete da vilicom nanosi boju za bradu i kosu. Dijete na isti način može izraditi pile, cvijet i još mnogo toga.

PEČATIRAJTE

Za pripremu ove originalne metode crtanja, nije vam potrebno ništa više od onog što većina vas ima u svojoj kuhinji. Pečata od krumpira se većina vas sjeća iz školskih dana. Za pečatiranje osim krumpira možete koristiti i plutene čepove, vijke i matice, role od toaletnog papira i sve slične predmete. Dijete predmet umače u boju i „pečatira“ papir.

SLIKAJTE KOTAČIMA

Posebno zanimljiva aktivnost dječacima jer je sredstvo kojim se slika automobil ili neka drug igračka s kotačima. Temperu razrijedimo s vodom u plitkoj posudi. Dijete zatim umače kotačiće automobila u boju i njima slika po papiru. Raznobojni tragovi koje automobil ostavlja, djeci predstavlja veliko veselje.

SLIKAJTE KUGLICOM

Slikanje kuglicom je također vrlo nepredvidiva igra budući da se kuglica slobodno kotrlja po papiru. Potrebno je temperu malo razrijediti s vodom u plitkoj posudici, npr. pvc tanjuriću. Dijete kuglicu umače u boju, a zatim je kotrlja po papiru. Ako se radi s više boja, vrlo je efektno, jer na mjestima gdje kuglica prelazi preko traga druge boje nastaje neka treća.

PUŠITE BOJE

Puhati boju možemo slamčicom ili izravno. Pri tome je potrebno temperu razrijediti s vodom da bude tekuća. Tamnije nijanse su bolje, jer se i u tom razrijeđenom obliku dobro vide na papiru. Pomoću slamčice kapne se boja na papir, a zatim se puhanjem kroz slamčicu tu kapljicu usmjerava po papiru, po želji. Ukoliko se radi s više boja, te se boje miješaju i u malim „potočićima“ se stvaraju nove boje. SLIKANJE MJEHURIĆIMA SAPUNICE U plitkoj posudi razmutimo temperu s tekućinom za pranje suđa. Djeci damo slamčice te ih uputimo da napušu punu zdjelicu mjehurića. Kada mjehurići prijeđu preko ruba posudice, papir prinesemo mjehurićima i pritisnemo dlanom. Ponovimo sve dok cijeli list papira ne bude prekriven mjehurićima. Kada se posuši, možemo ponoviti postupak nekom drugom bojom.

SLIKAJTE DRVENIM ŠTAPIĆIMA

Drvenim štapićima nije moguće oslikati veće površine. Međutim, izvrsni su za različite efekte. Razrijeđenu temperu malom žličicom kapnemo na papir, a zatim drvenim štapićem kapljicu boje razvlačimo po papiru u različitim smjerovima.

SLIKAJTE PASTOM ZA BRIJANJE

Prednost slikanja pastom za brijanje je u tome što pasta za brijanje daje temperi posebnu glatkoću pa je moguće stvarati jako lijepe slike. U posudicu zamiješamo temperu s pastom za brijanje i na papir tu smjesu nanosimo u debljem ili tanjem namazu. Kod debljeg namaza dobije se lijepa struktura, koja se nakon sušenja može zaštiti lakom za kosu. U radu s malom djecom može se koristiti šlag s jestivim bojama.

SLIKAJTE ČEŠLJEM

Češalj nanosim ravno u boju ili boju nanesemo na papir pa onda češljem prelazimo preko boje i ostavljamo tragove.

SLIKAJTE PRSKANJEM

Za slikanje prskanjem koristimo četkicu npr. staru četkicu za zube ili bilo koja druga četkica tvrđih dlačica. Četkicu umačemo u boju koju smo razrijedili s malo vode te prskamo boju po papiru.

SLIKAJTE RAZLIJEVANJEM BOJE

Koristimo temperu koju smo razrijedili vodom kako bi bila tekuća. Kapnemo boju na papir, a zatim papir naginjemo u različitim smjerovima kako bi se boja razlijevala. Različite se boje stapaju, što daje prelijepe nijanse.

SLIKAJTE VRPCOM

Prilikom slikanja vrpcom, moguće je koristiti vrpce različitih materijala i debljina. Vrpce izrežemo na duljinu 10 – 15 cm, temperu razrijedimo, a dijete zatim uputimo da umače vrpcu u boju te ju vuče po papiru.

I za kraj, omiljena aktivnost sve djece.

SLIKAJTE RUKAMA I STOPALIMA

Djeci je izuzetno zanimljivo kada svojstvo tempere ili vodene boje mogu istraživati rukama i nogama. Stavite na pod prazan papir ili stari novinski papir i pustite dijete da hoda po njemu obojenih stopala ili mu omogućite cijeli stol prekriven papirom, starim stolnjakom/plahtom da obojenim rukicama istražuje boje. U takvim aktivnostima, djeca mogu pratiti kako se boje stapaju jedna s drugom i stvaraju niz novih nijansi. Smisao ovih aktivnosti nije nastajanje likovnog uratka nego istraživanje samih boja i načina na koji se one miješaju.

  • Galerija slika

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.