Za sve Rastimo zajedno roditelje i za one koji će to tek postati!

14.04. 2020.

Dragi naši!

Program „Rastimo zajedno“, koji se već nekoliko godina vrlo uspješno provodi u našem vrtiću, usmjeren je na dobrobit vas, roditelja, kao i na dobrobit vaše djece.

Nismo vas zaboravili niti u ovoj situaciji koja nas je snašla i koja nam je, vjerujem, svima poprilično neobična i iziskuje dodatne napore za kvalitetno provođenje vremena kod kuće. Nadamo se da će vam sljedeći prijedlozi igara i vježbica za opuštanje koje možete izvoditi u toplini svojega doma olakšati ove dane i učiniti vašu svakodnevicu zabavnijom.

Budite nam veseli i ostanite negativni!

Vaš RZ tim

Prisjetite se sljedećih aktivnosti/igara i zaigrajte ih s djecom!

Konjske trke

Vodim vas na konjske trke gdje konji trče u krug. (Roditelj prvo demonstrira)

Evo kako se to radi:

  • Kad konji trče, čuje se: roditelj se brzo tapše po koljenima
  • Kad trče preko lišća, čuje se: trlja dlanom o dlan
  • trče po blatu: kažiprstima se bocka po napuhnutim obrazima tako da glasno izlazi zrak
  • trče po mostu: topće nogama po podu
  • ulaze u zavoj desno: naginje se nadesno i pokazuje palcem nadesno uz fićuk
  • ulaze u zavoj lijevo: naginje se nalijevo i pokazuje palcem nalijevo uz fićuk
  • prolaze kraj tribina na kojima sjede gospoda: kaže ooooo… u silaznom tonu
  • prolaze kraj tribina na kojima sjede dame: kaže ooooo… u uzlaznom tonu

Idemo: konji trče… evo ih na lišću… zavoj desno… tribina dame… most…itd. bez reda.. Dozvolite i djeci da vode igru, vidjet ćete koliko uživaju u tome!

Dodavanje nevidljivom loptom

Postoje različite lopte – nogometna, rukometna, za tenis i badminton, boće, košarkaška, za plažu, ping-pong, baseball i dr.

Dodavati ćemo se nevidljivom loptom. Ja ću prva/prvi baciti, tko je primi, može je preoblikovati i baciti dalje kao neku drugu loptu.

Volim sve svoje.... npr. ukućane (susjede, prijatelje,…)

Pravila igre: Osobe na koje se odnosi ono što je rečeno u nastavku rečenice 'Volim sve svoje ukućane koji...(npr.... imaju naušnice..., koji sada nose traperice..., koji vole voće....) trebaju ustati sa svojih stolica i naći si drugo mjesto.

Osoba koja ostane bez stolice zadaje sljedeću rečenicu. Roditelj započinje s vodstvom jednu ili dvije 'runde', pa se onda uključuje u igru kao sudionik, a član koji je ostao bez stolice preuzima.

Pješčana oluja

Svi stanu u krug.

Roditelj započinje: “šalje” pokret udesno i taj pokret putuje po krugu natrag do roditelja. Svatko izvodi prethodni pokret cijelo vrijeme, dok do njega redom ne stigne “novi pokret”.

Pokreti koji se šalju jesu: kružno trljanje dlanovima, pucketanje prstima, pljeskanje rukama, istovremeno pljeskanje rukama i toptanje nogama, prestanak toptanja nogama i nastaviti samo pljeskati rukama, pucketanje prstima, trljanje dlanovima i za kraj – hvatanje osobe zdesna za ruku uz lagani naklon.

Baloni

Za ovu su igru potrebna jedan ili dva (ili više, ovisi o vašoj procjeni) napuhana balona različitih boja i prostor bez prepreka o koje se možete spotaknuti.

Zadatak je ne dopustiti da balon/baloni padnu na pod. Igra se može učiniti zanimljivijom ako zadamo dodatno pravilo, npr. crveni balon udaramo samo rukama, plavi lijevim ramenom, ….samo nosom, nogom i sl.

Razgovor bojama na papiru

Ovaj neobičan „razgovor“ se izvodi u paru. Sjednete jedno nasuprot drugome, između sebe stavite papir. Izaberite pastelu (bojicu, flomaster,…) ili, još bolje, neka one „izabere“ vas. Uzmite ih u svoju nedominantnu ruku i oboje krenite po papiru. Neka „crtanje“ traje otprilike tri minute. Ne komunicirajte riječima, ne dižite ruku s podloge. Nakon isteka vremena, razgovarajte u paru: Kako je bilo? Što se dogodilo?, Jeste li „razgovarali“? Tko je vodio, a tko slijedio? Jeste li plesali, svađali se, igrali se?

Za kraj, stavite svoj crtež na vidljivo mjesto i uživajte u vašoj kreativnosti!

Opustite se, opustite i dijete uz masaže, aktivno disanje i zamišljanje

Sadimo vrt (masaža)

Stanite u parove. Jedan se okrene leđima prema svome paru – ta leđa bit će vrt. Prvo ćemo vrt:

  • prekopati – preko cijelih leđa prelazimo čvrsto pritišćući svim prstima obje ruke
  • razrahliti i usitniti – lagano štipkamo
  • napraviti gredice – povlačimo kažiprstom okomite i vodoravne crte preko cijelih leđa
  • u svaku posaditi: mrkva, peršin, grašak – ubadamo prstom u svaku gredicu
  • sad ćemo zatrpati svaku biljčicu – lagano trljamo vršcima prstiju
  • pada kiša – lagano bockamo svim prstima
  • obasjalo nas je sunce koje pomaže da naše biljčice izrastu, i rastu, i rastu – dlanovima obje ruke gladimo cijela leđa.

Zamijenite uloge i uživajte u “sadnji”!

Odlazak na odmor - fantazija (možete je snimiti i slušati kad vam treba odmor!)

Fantaziju se vodi blagim tonom, polagano, može i uz laganu glazbu, s pauzama između rečenica: Udobno se smjestite i opustite. Zatvorite oči i postanite svjesni svog disanja. Dišite mirno i duboko. Sa svakim izdisajem iz vas izlazi napetost, sa svakim udisajem u vas ulazi energija. Kada ste se dovoljno opustili, stvorite u mislima svoje idealno mjesto za odmor. Prizor ispunite bojama, detaljima, zvukovima. Sada vidite sebe kako ste opušteni i odmorni. Dozovite osjećaj opuštenosti i sreće. Čujete zvukove, osjećate mirise, gledate mjesto na kome se nalazite...Nakon što ste se dovoljno nauživali i opustili, polako se vraćate i putujete kući. Vratite se u ovu sobu i polako otvorite oči.

Gimnastičko disanje

Za ovu vježbu istezanja stanite uspravno s nogama lagano razmaknutim i sa dovoljno mjesta oko sebe tako da možete slobodno raširiti ruke ispred sebe i sa strane. Pokrete izvodite polako, sporo udišući na nos i izdišući na usta uz puštanje tihog zvuka. Onaj tko vodi vježbu, samo pokazuje pokrete bez riječi.

1. udah – sklopite dlanove u ravnini grudi, laktovi su podignuti

2. udah – pružite ruke ispred sebe kao da nešto gurate dlanovima

3. udah – raširite ruke kao da čekate da vam netko padne u zagrljaj

4. udah – dignite ispružene ruke, spojite dlanove iznad glave

5. udah – isto kao 3

6. udah – presavijte se u struku, „objesite“ gornji dio tijela, ruke neka slobodno vise

7. udah – isto kao 3

8. udah – isto kao 1- završavamo kako smo započeli

Vježbicu možete ponoviti koliko god puta želite!

Masaža u krug

Stanite u krug tako da svatko gleda u leđa osobe ispred sebe. Lupkanjem vanjskim bridovima dlanova masirajte ramena osobe ispres sebe. Pitajte tu osobu da li je prejako ili preslabo, da li želi brže ili sporije. Masaža traje dok želite.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.