Kako je DV Viškovo za sve mališane u ovih mjesec i pol dana organizirao pravi "Vrtić u kući"

29.04. 2020.

U Novom listu od 28. travnja 2020. objavljen je članak o našem projektu pod nazivom Vrtić u kući, u kojem smo slijedom novonastale situacije zatvaranja vrtića otkrili nove načine komunikacije s djecom i roditeljima.

U nastavku ga u cijelosti prenosimo!

Sukladno Odluci općinske načelnice te preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Dječji vrtić Viškovo je 16.03.2020. prestao s radom za djecu i roditelje, barem na onaj uobičajen način, u vrtiću, u grupama, u direktnom kontaktu s djecom. No, praznina u vrtiću i nemogućnost direktne komunikacije s djecom i roditeljima, stručne službe vrtića potaknula je na otkrivanje novih načina komunikacije, prvenstveno putem web stranice Dječjeg vrtića www.vrtic-viskovo.hr.

U početku je web služio kao komunikacijska platforma za dijeljenje mnoštva informacija koje je trebalo proslijediti roditeljima vezano uz organizaciju rada, preporučene mjere, zdravstvene savjete i sl. Vrlo brzo pokazala se i potreba za dodatnom podrškom roditeljima. Inicijativa o što kvalitetnijom provođenju vremena u novim okolnostima potekla je od psihologinje Sonje Pribele Hodap. „Bilo nam je jako važno održati vezu s djecom i obiteljima i dati im do znanja koliko su nam važni i koliko na njih mislimo. Ideja od koje smo krenuli jest da želimo u novonastalim uvjetima zajedničko vrijeme djece i roditelja ispuniti svrhovitim i djeci primjerenim sadržajima te osnažiti roditelje u njihovoj roditeljskoj ulozi. Jasna poruka da smo dostupni putem web-a i drugih kanala komunikacije, nastavlja osjećaj pripadnosti i zajedništva, a to je ono što kao stručnjaci znamo da djeca i roditelji sada trebaju“, istaknula je psihologinja Pribela Hodap.

„Inicijativu kolegice Sonje sam odmah prihvatila jer nam je u ovim nepredviđenim okolnostima iznimno važno da djeca ostanu u kontaktu s odgojiteljicama. Osim toga, htjeli smo pokazati djeci i roditeljima da smo tu za njih i da smo im i nadalje podrška“, ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.

Sukladno postavljenom cilju trebalo je prilagoditi web stranicu. Formirane su tako nove rubrike pod nazivima: kreativne aktivnosti i zdravstveni kutak, a rubrika stručni članci nadopunjena je člancima koji su namijenjeni roditeljima i roditeljstvu u doba izolacije. Svakog dana stručne službe donosile su djeci i roditeljima po jedan novi članak. Dio odgajatelja rado se odazvao inicijativi i slao tekstove s igrama i aktivnostima za aktivno provođenje vremena u izolaciji. U rad na web stranici, redovito su uključene i članice stručnog tima pa je u jednom trenutku nastala prava web redakcija koja svaki dan donosi neku novinu u domove naših polaznika.

„Roditeljima donosimo stručne članke, različite kreativne aktivnosti i ideje kako da aktivno provedu vrijeme s djecom, roditelje upućujemo i na druge kvalitetne sadržaje na web-u, nedjeljom im donosimo priču za laku noć, a petkom sadržaje za djecu u godini pred školu. Brzo je Dječji vrtić postao prepoznat i van kruga naših korisnika u Viškovu. Prvo nam se javljaju vrtići u okolici, ali i dalekoj Slavoniji koji potaknuti našom aktivnošću kreću u izradu i svojih materijala za web stranice vrtića. Poseban trenutak je bio kad je članak o materijalima za gnječenje i oblikovanje postao pravi hit, u jednom danu pročitalo ga je preko 1500 osoba, a preko 30 puta bio je prenesen u druge izvore na netu. Tada smo shvatili da smo čitani, ne samo od strane naših 300-ak korisnika, nego i mnogo šire“, kaže psihologinja Sonja Pribela Hodap.

Ubrzo nakon početka rada na prilagođenoj web stranici, počele su stizati i pozitivne povratne informacije od roditelja i djece koji su se javljali sa željom da pokažu kako provode vrijeme u izolaciji pa su slali povratne informacije na objavljene sadržaje. Njihove poruke, crteže i fotografije su se objavljivale te je tako osigurana dvosmjerna komunikaciju koja je dala osjećaj da su djeca ponovno zajedno, makar i na ovaj virtualni način. Kako su odmicali dani, i roditelji su se sve više uključivali pa se na webu počinju objavljivati i članci te materijali po preporuci roditelja.

Web stranica uključivanjem roditelja i djece postala je sve bogatija pa će ona, kad izolacija prođe, ostati kao dokument prisjećanja na ove izolacijske dane i svojevrsna zbirka slika i tekstova iz života vrtića, djece i roditelja u doba izolacije.

Novi iskorak u virtualni svijet Dječjeg vrtića događa se preko platforme za video komunikaciju Zoom gdje se djeca preko računala, tableta ili laptopa čuju i vide sa svojim prijateljicama i prijateljima te odgojiteljicama.

S obzirom na situaciju s epidemijom, Dan planeta Zemlje koji se tradicionalno obilježava 22. travnja ove su godine u Dječjem vrtiću Viškovo obilježili web izazovom. Mali čuvari prirode iz Dječjeg vrtića Viškovo potrudili su se i izradili slike, crteže i skulpture na temu prirode. Fotografirali su i svoja omiljena mjesta u prirodi, radili u vrtu i čistili okoliš. U virtualnoj izložbi koja se može pogledati na web stranicama vrtića sudjelovalo je više od 60 djece sa 100-ak zaista maštovitih radova. Ova izložba je dokaz da i u ovoj nesvakidašnjoj situaciji u kojoj se cijela zajednica trenutno nalazi, djeca viškovskog vrtića su i nadalje sa svojim odgajateljicama, fizički odvojeni, ali ipak zajedno.

Također, ostat će kao važno iskustvo i za stručne djelatnike vrtića koji su se okupili oko projekta. Timski rad ih je zbližio, potaknuo na dodatni angažman i iskorak u neko novo područje rada. Velike zasluge stoga idu odgojiteljicama koje su činile najuži web tim: Snježani Kozić, Aniti Princ, Danijeli Varda Mečev i Natali Vičić, te djelatnicama koje su vrijedno sudjelovale u pripremi materijala: Jasmini Puž, Sanji Kardum, Sandri Krajačić i Nataši Klarić. Osim njima i njihovim skupinama, zahvala ide i skupinama: Vjevericama, Sovicama i Bubamarama na poticanju djece i roditelja da se uključe u kreiranje web-a. Vrtićki web ne bi bio uspješan ni bez angažmana pedagoginje i zdravstvene voditeljice te tehničke pomoći tajnika i opće podrške ravnateljice.

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.