Priprema djece za povratak u vrtić nakon perioda izolacije radi koronavirusa

06.05. 2020.

Poštovani roditelji djece koja se vraćaju u jaslice ili vrtić nakon provedenog perioda u izolaciji, ovim tekstom želimo vam ukazati na promijene s kojima će se susresti vaše dijete dolaskom u vrtić, kako biste u skladu sa stupnjem razumijevanja djeteta mogli dijete pripremiti na izmijenjene okolnosti boravka u vrtiću.

Djecu treba pripremiti na: promjene ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i skupinu, neka nova pravila...

Djeca imaju ideju da će se vratiti na staro već njima poznato, ali iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promijene i za neku djecu trebat će vremena i strpljenja odraslih da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću.

Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih djeca lakše podnesu.

1. PROMJENE U FUNKCIONIRANJU SKUPINA

Nažalost, iako ćemo se jako potruditi da djetetu osiguramo da ne dolazi do velikih promjena u djetetu bitnim područjima života u vrtiću, za većinu djece nećemo moći osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgajateljem, svojim prijateljima iz grupe i/ ili u prostoru „njihove“sobe dnevnog boravka. Naime, nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina od po 9-tero djece u odnosu na vrijeme dolaska (i odlaska) djece u vrtić, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su određene u skladu s epidemiološkim uputama i djeca neće moći odlaziti u sobe koje nisu pripremljene za prihvat djece. Stručne djelatnice vrtića raspoređene su na rad po 14-dnevnim turnusima, a dio njih u skladu s preporukama stožera ne može raditi. Djetetu navedene informacije recite mirno i napomenite kako bez obzira na navedeno u vrtiću će ga dočekati s veseljem i radošću te da je ovo prilika da upozna nove prijatelje i nove prostore vrtića. Također, napomenite mu kako je ovo privremeno, poput ljetnog dežurstva.

2. NOVI NAČIN ULASKA U JASLICE/VRTIĆ

Djecu je potrebno pripremiti i za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Pripremite dijete da kod dolaska u vrtić će trebati sačekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljici obavljati na vanjskom prostoru ispred vrtića po unaprijed određenom vremenu dolaska i na unaprijed određeni način. Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u garderobu. Rastanci će nažalost morati biti na ulazu u vrtić, kratki i slatki, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka. Također, kod odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u točno određeno vrijeme ispred glavnog ulaza. Apeliramo da ne kasnite kako se dijete ne bi izlagalo dodatnom stresu čekanja roditelja. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. U određenim slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može zatražiti da ga određena odgojiteljica nazove na mobitel (što će odgojiteljica učiniti u najkraćem mogućem roku). Djetetu navedeno objasnite pozivajući se na njemu već poznate situacije, npr. čekanje u redu s razmacima ispred dućana ili mu skrenite pozornost na takve prizore na televiziji. Objasnite mu da je to potrebno s obzirom na zaštitu od širenja virusa i kako i ono svojim ponašanjem može pomoći u tome. Treba li vam dodatna pomoć u objašnjavanju situacije s virusom upućujemo vas na naše članke:

https://www.vrtic-viskovo.hr/content/2731/kako-djeci-objasniti-epidemiju-koronavirusa

https://www.vrtic-viskovo.hr/content/2713/kako-pruziti-podrsku-djeci-u-periodu-zdravstvene-krize

A od pomoći vam mogu biti i prigodne slikovnice: https://www.vrtic-viskovo.hr/content/3139/slikovnice-koje-govore-o-temi-pandemije

3. PROMJENE U PROVOĐENJU ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA

Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru. Nažalost, mnogi djeci omiljeni centri više neće biti djeci dostupni ili će imati bitno manje materijala za igru. Naime, po preporuci se mogu koristiti samo materijali koje je moguće oprati. Naš plan je da djeca provode najviše vremena na zraku (dvorište, livade, šuma) ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon upotrebe (jednokratno). Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića. Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Naravno, na sve to će ih upućivati i njihovi odgojitelji. Iako vas u periodu adaptacije na jaslice i vrtić potičemo da za dijete osigurate neki oblik tješilice, trenutno, iako smo svjesni da će dio djece ponovno prolaziti kroz period adaptacije nećemo moći, sukladno epidemiološkim mjerama, dozvoliti donošenje igračaka i drugih tješilica za djecu (izuzev duda). Kako ipak imamo na umu potrebe vašeg djeteta, predlažemo vam da s djetetom izaberete npr. posebnu majicu za koju mu objasnite da će biti njegova tješilica, pomoć kod uspavljivanja i sl. za ovaj period kad imamo zabranu unošenja istih.

I za kraj, naglašavamo kako samo kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas. ž

Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete mi se slobodno obratiti putem e-maila ili mobilnog telefona.

Sonja Pribela-Hodap, psihologinja DV Viškovo

e-mail: sonja.pribela-hodap@vrtic-viskovo.hr

mob: 091/326 07 74

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.