Priroda - izvor učenja

16.10. 2020.

Osim što utječe na pravilan tjelesni razvoj djeteta, boravak u prirodi utječe i na socijalni, emocionalni i spoznajni razvoj. Priroda može biti dobar izvor učenja ako ju znamo iskoristiti na pravi način i ako dijete dovoljno motiviramo za boravak u njoj.

Priroda je jedinstvena jer ju možemo doživjeti svim svojim osjetilima (osjetilo vida, sluha, dodira, okusa) i ne može ju zamijeniti niti jedan zatvoreni prostor. Od iznimne važnosti je razvijati osjetila već u ranoj i predškolskoj dobi, a priroda je najbolji "teren" na kojem se sva osjetila mogu stimulirati (pjev ptica-osjetilo zvuka, kora drveta-osjetilo dodira). Na taj način priroda djeci pomaže da razvijaju svoje spoznaje i jačaju svoje kompetencije.

Autor i klinički psiholog Kay Redfield Jamison naglašava da djeci treba sloboda i vrijeme za igru. Ono u čemu odrasli griješe jest činjenica da djeci stvaraju "umjetne uvjete", kupuju skupe gotove igračke ili djeca mnogo vremena provode pred ekraniziranim sadržajima. Ono što nam je svima dostupno je priroda i svuda je oko nas, ali ju često zaboravljamo i kao izvor učenja i kao prostor za provođenje slobodnog vremena. Djeca najbolje istražuju kada su slobodna, a priroda im omogućuje slobodu, kako kretanja tako i kreativnog izražavanja.

Neki od primjera igara/aktivnosti u prirodi:

  • upoznavanje biljnog svijeta (promatranje bioloških promjena u prirodi, promatranje trava, lišća, grma,gljive nakon kiše, stablo, panj, tratinčica, maslačak... ). Pri ovim aktivnostima djeca se koriste osjetilom njuha i dodira.
  • uočavanje promjena u prirodi (godišnja doba, što se događa u jesen?). Djeca u ovim aktivnostima koriste osjetilo njuha, dodira, okusa.
  • slobodno kretanje, npr. kotrljanje niz padinu (djeca uče o zakonima fizike, o ravnoteži, inerciji, težini tijela, brzini i ubrzavanju)
  • stvaranje prirodnih poligona (savladavanje prepreka u šumi kroz granje, kamenje i sl, penjanje po stablima). Djeca u ovim aktivnostima razvijaju centar za ravnotežu i stimuliraju sva osjetila.
  • upoznavanje životinjskog svijeta (upoznavanje staništa, vrsta životinja, njihove karakteristike i životni ciklus)

IDEJE IZ PRIRODE

Istraživanje plodova

Tijekom šetnje prikupljajte razne plodove: kestene, žireve, orahe i sl. Da bi šetnja bila zanimljivija ponesite povećala i vrećicu u koju ćete plodove spremati. Nakon šetnje jednostavno krenite u istraživanje boja, oblika, tekstura. Primjerice, usporedite divlji i pitomi kesten, kako izgledaju ili u čemu je razlika.Za orahe se poslužite manjim čekićem te istražite unutrašnjost oraha.

Prirodne puzzle

Tijekom šetnje sakupljajte razno lišće. Kasnije, prikupljene listove odrežite na pola, pomiješajte dijelove i dajte djetetu da slaže "prirodne puzzle". Na ovaj način djeca mogu naučiti o simetriji, razlikovati linije, oblike i boje. Plodovi i listovi Tijekom šetnje s djetetom sakupljate plodove, ali i sakupite lišće čijem stablu plod pripada. Na taj način ćete istražiti različite vrste stabala i lišća na kojem plodovi rastu. Uživajte!

Vaganje

Jedna od dobrih matematičkih i zanimljivih igara je vaganje. Izradite vagu od vješalice za robu, te na svaku stranu zavežite istu posudu (npr. plastičnu posudu od sira). Igrajte se plodovima, saznajte što je teže, žirevi ili kesteni. Bilježite svoje odgovore u tablicu.

Kreativni vjenčić za vrata

Ovisno o godišnjem dobu, od listova ili cvijeća možete izraditi vjenčić za vrata. Izrežite sredinu papirnatog tanjura za posluživanje i na kolut lijepite ono što ste u prirodi skupili: žireve, lišće, šipak ili sl. Zanimljivi otisci Prikupljene listiće i grančice dijete može utisnuti u plastelin, kojeg ste prethodno oblikovali u spljoštene krugove. Igrajte se raznim oblicima! Na kraju slamčicom napravite rupicu pri vrhu i ostavite sušiti cijeli dan na zraku. Uvedite vrpcu i imate savršen dar ili ukras.

Popis stvari za šetnju

Ako krećete u šetnju, pripremite popis stvari koje pretpostavljate da će dijete moći naći tijekom šetnje. Pored svakoga pojma nacrtajte kvadratić unutar kojeg će dijete označiti kvačicom čim pronađe zadano. Bit će jako zainteresirano i zadovoljno dok označava još jednu pronađenu stvar.

Blatna kuhinja

Ovo je vrlo interesantno djeci, no manje interesantno roditeljima koji nakon igre imaju pune ruke posla s pranjem odjeće. Da biste takve probleme izbjegli djetetu obucite staru odjeću. Izradite zajedno kutak za blatnu igru. Možete nabrati listiće, travu, kamenčiće, štapiće, opremite se lončićima, žlicama, šalicama i dopustite djeci da "kuhaju".

Istraživanje životinjskog svijeta

Tijekom boravka u prirodi zanimljivo je to što zaista možemo naići na zanimljive životinje pa i u tom pravcu krenuti s istraživačkim aktivnostima. U vrtiću, vrlo često dječju pažnju privlače kukci. Proučavajte zajedno mrave, pčele, bubamare, te saznajte gdje žive i promatrajte s čime se hrane. Bubamarama prebrojite točkice pomoću povećala ili pokušajte prebrojati mrave koji se kreću u kolonijama, time ćete ujedno i razvijati matematičke kompetencije. Životinjski svijet je uistinu raznolik pa su i ideje i mogućnosti mnoge. Istražite u jesen koje životinje kreću u prikupljanje hrane za zimu. Zajedno saznajte koje životinje spavaju zimski san ili koje životinje možemo susresti u šumi. Poslužite se internetom, knjigama i enciklopedijama.

Ovakvim aktivnostima osim što boravite u prirodi, potičete snalažljivost u prostoru, širite i bogatite dječji rječnik, razvijate jezične, matematičke i socijalne vještine.

pripremila: Sanja Kardum, odgojiteljica

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.