Dijete s celijakijom u vrtiću

23.10. 2020.

U Dječjem vrtiću Viškovo djeci koja boluju od celijakije osigurani su potpuno jednaki uvjeti za rast i razvoj, kao i ostaloj djeci.

Sve aktivnosti, odgojno-obrazovne, organizacijske i tehničke unaprijed su isplanirane tako da dijete ne osjeti diskriminaciju zbog svoje različitosti.

U kuhinji vrtića jedan dio kuhinje pretvoren je u bezglutenski dio, odvojen je od skladištenja ostalih namirnica, a naročito onih koje u sebi sadrže gluten. Tete kuharice su posebno pažljive kod pripreme bezglutenskih obroka. Njihovu pripremu započinju prvu u posebnom posuđu, prije ostalih obroka, koji mogu sadržavati ili sadrže gluten s ciljem sprječavanja kontaminacije glutenom, kako bi bezglutenske namirnice prilikom obrada i podjele ostale bezglutenske.

Tijekom boravka djeteta unutar odgojno – obrazovne skupine, odgajatelj posvećuje pozornost na:

• podjelu obroka – započinje s podjelom bezglutenskog obroka

• tijek obroka – ovisno o dobi djece unutar skupine, treba pratiti da dijete ne uzme hranu iz drugog tanjura (mogućnost konzumacije hrane s glutenom) ili da drugo dijete ne „ubaci“ u tanjur dio hrane koje sadrži gluten

• pribor za higijenu – neki higijenski proizvodi (sapuni, šamponi, gelovi za tuširanje, paste za zube) mogu u svom sastavu sadržavati gluten, stoga je važno provjeriti deklaraciju proizvoda koji se koriste u odgojno – obrazovnoj skupini, posebno paste za zube koje se koriste za provođenja oralne higijene u vrtiću

• izbor rastresitog materijala - odgajateljice posebno paze da se kroz pedagoški neoblikovan materijal ne unese nešto što može sadržavati gluten.

Na planiranju aktivnosti za obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje prikazat ćemo kako zajedničkim naporom odgajateljica, kuharica, zdravstvene voditeljice i roditelja možemo i aktivnost u kojoj se tradicionalno u grupu unose namirnice s glutenom prilagoditi djetetu sa celijakijom.

Dan kruha skupina Sovice su obilježile tako što su svi na jedan dan postali "bezglutenci", čime smo djevojčici G. iz skupine omogućili da sudjeluje u miješanju i pripremi kiflica. Naime, sve skupine te dane u godini nešto mijese i peku, a naša je želja bila da G. u tome punopravno sudjeluje. Njena mama nam je donijela brašno i recept za ukusne kiflice na čemu smo joj jako zahvalni. Svi smo bili jako vrijedni i pokazali zavidno umijeće miješanja i oblikovanja tijesta. Moramo se pohvaliti da su nam ispale odlične, ukusne i fine, a posebno je zadovoljna bila G. koja je mogla svojim prijateljima pokazati kako ona i mama pripremaju bezglutenski kruh i slastice.

Pripremile: Jelena Andesilić, zdravstvena voditeljica i Sabina Duraković, odgajateljica

  • Galerija slika
  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.