Kako razgovarati s djecom o novcu?

30.10. 2020.

Kako razgovarati s djecom o novcu?

Roditelji se često pitaju kada je pravo vrijeme za razgovor s djecom o novcu.

Odgovor je – što prije jer djeca već od treće godine shvaćaju važnost novca – vide kako novac izlazi iz bankomata, no istovremeno ne razumiju kako se tamo stvorio i kako se brzo troši. Roditelji ponekad misle kako će razgovor o novcu djecu samo opteretiti, no nisu svjesni kako djeca o njemu znaju mnogo više nego što oni misle, ali ne razumiju kako on funkcionira u praksi.

Donosimo Vam nekoliko savjeta kako s djecom razgovarati o novcu:

• Objasnite im razliku između potreba i želja

Ovakve situacije najčešće dolaze do izražaja kada djeca traže svaki put neku sitnicu u trgovini, novu igračku, igricu itd... Umjesto da im samo kažete „nemam novca“ važno je da im objasnite da je novac potrebno čuvati za zaista potrebne stvari i ako ga budemo trošili na nepotrebne stvari, nećemo imati dovoljno za naše osnovne potrebe. Naravno, dijete može povremeno dobiti neku sitnicu u trgovini, ali ne uvijek.

• Zaštitite ih od agresivnih reklama

Djeca su na meti marketinških stručnjaka već od rane dobi koji agresivnim korištenjem medija utječu na želje djece, ali i na razvoj njihovih stavova i vrijednosti. Bez obzira na vaše materijalno stanje ograničite udovoljavanje željama djece kako ne bi postali robovi potrošačkog društva.

• Džeparac

Potrebno je djetetu periodički osigurati džeparac kako bi naučilo samostalno raspolagati novcem. Djeci do 10 godina starosti primjerenije je davati tjedni džeparac, a starijoj djeci mjesečni džeparac. Kad govorimo o primjerenoj visini džeparca za dob, smatra se da je za djecu do 10 godina primjereno davati kunu po godini starosti, npr. dijete od pet godina svaki tjedan dobiva džeparac od pet kuna. Možete potaknuti djecu i da „zarade“, npr. pomaganjem u kućanskim poslovima. Potaknite djecu da rasporede svoj džeparac za različite ciljeve. Odvojite 10% mjesečnog iznosa za darovanje, 15% u štednju a 75 % u potrošnju. Tako, darujući dio svog novca, naučit ćemo djecu da budu socijalno osjetljiva, a odvajajući dio novca za štednju, usađujemo im dugoročne životne navike kako je važno uvijek odvojiti dio novca za štednju. Pustite dijete da preostali dio džeparca potroši na ono što želi (igračka, slatkiš, kino...). Djeca će biti vrlo motivirana i ponosna dok štede, a na vama je da ih ohrabrite, pohvalite i čestitate na ostvarenim ciljevima.

• Osigurajte djetetu kasicu-prasicu i štedni račun

• Potičite djecu na štednju resursa

Objasnite djeci da je štednja energije (gašenje svjetla kada ih ne koristimo), štednja vode, hrane također ujedno i štednja novca. Tada nam računi dolaze manji i možete potaknuti djecu da zajednički sudjelujete u ostvarenju nekog cilja.

• Kreirajte zajedničke ciljeve

Ako dijete želi nešto veliko i skupo, ili neki skupi izlet, stvorite zajednički cilj te krenite štedjeti ciljano za to. Možete uključiti cijelu širu obitelj i pratiti napredak vaše štednje. Na taj način, dijete će biti ponosno kada dođete do cilja, a istovremeno će razvijati vještinu ustrajnosti i strpljenja.

I za kraj, budite primjer! Svojim vlastitim primjerom pokažite djeci kako štedjeti resurse u domaćinstvu, kako upravljati novcem i kako ga trošiti. Djeca najbolje uče iz vašeg vlastitog primjera!

Pripremila: Maja Blažević Kauzlarić, pedagoginja

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.