Dan 21.

21.12. 2020.

Još sasvim malo i Božić je tu! Božićni dani mogu za djecu i odrasle biti prepuni događaja, poticaja, zvukova, mirisa i boja te je i malima i velikima ponekad potrebno malo mira. Znate li da vam snježna kugla može pomoći u nalaženju mira u nemirnim trenucima?

Snježna kugla može biti pomoćno sredstvo koje se koristi kad god se dijete osjeća pod stresom, preplavljeno ili uznemireno. Također, mogu je koristiti i odrasli. Zamislite blještavilo šljokica kao svoje misli. Kad protresete staklenku, zamislite da vam je glava puna vrtložnih misli, a zatim ih gledajte kako se polako smiruju dok se i vi samo smirujete.

Mala djeca teško prepoznaju kako se osjećaju i kako na odgovarajući način izraziti burne osjećaje. Mnogo puta će mala djeca ugristi ili udariti iz frustracije ili će se teško smiriti nakon što su imala uzbudljiv dan. To može biti vrlo frustrirajuće za roditelje, ali sve su to prilike prilika za učenje male djece kako prepoznati i izraziti svoje osjećaje. Snježna kugla može djeci pomoći da nauče kako kontrolirati svoje osjećaje i naučiti se samoregulirati. Kad se vaše dijete uznemiri, može protresti posudu, a zatim je odložiti i gledati dok se svjetlucanje slegne na dno dajući im vremena da se smiri. Aktivnost možete ponavljati onoliko puta koliko dijete osjeća da treba kako bi mu snježna kugla pomogla da se smiri.

Što vam treba da napravite snježne kugle:

• Staklenka s poklopcem

• Voda

• Figurica koju ćete staviti u teglu (može biti kupovna plastična figurica, a može je dijete izraditi iz plastelina ili Fimo-mase)

• Šljokice

• Glicerin (ili prozirno lijepilo – tada koristite toplu vodu da bi se lijepilo moglo otopiti)

• Ljepilo ili silikonski gel

• Dodatni ukrasi, npr. trakice za ukrasiti poklopac

1. figuricu zalijepite za poklopac s one strane koja će ici unutra

2. dodajte vodu u staklenku, ostavite samo malo slobodnog prostora od vrha kako vam se ne bi prelilo kad dodate figurice, dodajte žličicu glicerina da bi vam šljokice/snijeg lijepo padao. Promiješajte.

3. poklopac sa zalijepljenim figuricama zavrnite (možete i zalijepiti s ljepilom) tako da su figurice u vodi

4. želite li ukrasiti poklopac, možete npr. stavite ukrasnu trakicu

5. i to je to, vaša snježna kugla je gotova.

https://www.youtube.com/watch?v=KZDhLfvbm8M&feature=emb_logo

  • Kontakt informacije
Dječji vrtić Viškovo -

Dječji vrtić Viškovo

Pošaljite upit

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.