U sklopu mobilnosti praćenja rada posjetile su nas odgojiteljice iz Slovenije

08.05. 2023.

Od samog početka Erasmus+ programa prepoznajemo mnogobrojne prilike za učenje i dijeljenje znanja kroz provođenje kvalitetnih projekata i umrežavanje s odgojiteljima i drugim stručnjacima diljem Europe.

U razdoblju od 3. do 5. svibnja 2023. dvije odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Hrastnik iz Slovenije odlučile su se na  tzv. job shadowing, oblik stručnog usavršavanja kada odgojiteljice promatraju i prate rad kolega iz neke europske ustanove na njegovom ili njezinom radnom mjestu. Tako odgojiteljice mogu iz prve ruke pratiti svakodnevni posao, radno okruženje, metode i načine rada u praksi drugog vrtića. Odgajateljice uočene primjere dobre prakse kasnije mogu upotrijebiti u vlastitom radu.         

Kolegice odgojiteljice upoznale su hrvatski obrazovni sustav ranog i predškolskog odgoja, vidjele načine rada u našem vrtiću, a posebno su se usmjerile na praćenje sadržaja u sklopu projekta Eko škole. Naš se vrtić od 2015. godine prepoznajući važnost i potrebu odgajanja mladih generacija osjetljivih na pitanje zaštite okoliša i brige za održivi razvoj uključio u Međunarodni program Eko škola u organizaciji Udruge Lijepa naša. Gošće odgojiteljice smo upoznali s raznim aktivnostima koje se provode u sklopu programa, od eko kutka vrtića do vrtova i plastenika o kojima brinu djeca, pratile su aktivnosti djece svih dobi, a posebno su ih dojmile eko aktivnosti u jasličkim skupinama. Zadnji dan boravka u našem vrtiću upoznale su se s terenskim aktivnostima povezanim sa specifičnostima našeg kraja te smo ih poveli u šetnju u suradnji s Planinarskim društvom Viškovo po šetnici Od kalića do kalića. Osim što su odgojiteljice mogle prezentirati svoj rad, gošćama smo prezentirale i Viškovo, njegove običaje i značajke kraja te otvorili vrata za moguću buduću suradnju.

Boravak slovenskih odgojiteljica pokazao se korisnim i za naš vrtić. Ozračje u vrtiću tijekom njihovog boravka bilo je pozitivno i veselo, djeca su rado sudjelovali u aktivnostima,  kolektiv je postao otvoreniji i slobodniji u komunikaciji te prezentiranju svojih znanja i vještina. 

Ovakva pozitivna iskustva svakako nas motiviraju da nastavimo s ovakvim vidom usavršavanja i u budućim projektima. Iskustvo job shadowing-a je za nas izazovna prilika okušati se u organiziranju i predstavljanju rada djelatnika vrtića, ali i u osvještavanju važnosti prenošenja znanja. Prilika je to da procijenimo i samoaktualiziramo vlastiti rada te ojačamo mrežu stručnjaka diljem Europe što je iznimna važnost i dobrobit sudjelovanja u Erasmus+ projektima.

Zadovoljstvo provedenim job shadowing iskazale su i gošće:

Između 3.5 i 5.5. 2023. sudjelovale smo u Erasmus programu razmjene koji je uključivao praćenje na radnom mjestu u vrtiću Viškovo. Nakon dolaska u vrtić bile smo jako lijepo primljene i osjećale smo se dobrodošle. Kroz razne aktivnosti, koje smo imali priliku pratiti, bolje smo upoznali vrtić i njegovo djelovanje u okviru eko projekta. Posebno su nas se dojmile lijepo uređene i smisleno dizajnirane sobe dnevnog boravka koje su stvorile ugodnu i domaću atmosferu.

Djeca su bila vrlo opuštena, a odgajateljice su se ponašale profesionalno i aktivno uključivale djecu u razne aktivnosti. Tijekom našeg posjeta bile smo počašćeni brojnim ekološkim sadržajima i aktivnostima koje su odgajateljice provodile s djecom. Sva pomagala i didaktičko-motoričke igre bile su vrlo dobro osmišljene, što govori o velikom trudu odgajatelja. Djeca su bila uključena u razne aktivnosti koje su poticale njihovu kreativnost i maštu, a ujedno su učila o važnosti zaštite okoliša i prirode. Odgajateljice su se trudile djeci na razigran i zabavan način prenijeti što više znanja te tako osigurati kvalitetan odgoj i obrazovanje. Tijekom cijelog razdoblja imali smo priliku upoznati različite pristupe radu i pedagoške metode koje su uključene u rad vrtića s ciljem stvaranja ugodnog i poticajnog okruženja za djecu. Promatranjem, suradnjom i promišljanjem stekli smo mnoga vrijedna iskustva koja će nam sigurno pomoći u radu. Posjet Dječjem vrtiću Viškovo sigurno će nam ostati u lijepom sjećanju jer smo imali priliku upoznati dobro organiziran vrtić te stručne i ljubazne djelatnice.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim djelatnicima Dječjeg vrtića Viškovo na iznimnom iskustvu i ugodnoj atmosferi koju smo doživjeli tijekom našeg posjeta.

 

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.