Mobilnosti stručnih djelatnika u Grčku i Švedsku

01.09. 2023.

U sklopu Erasmus+ projekta „Učenje na otvorenom za sve“ provedene su mobilnosti u Grčku i Švedsku. Tečajevi kojima su prisustvovale stručne suradnice i odgojiteljice vrtića bili su prilika za stavljanje poznatih sadržaja u novi kontekst i usvajanje novih metoda i znanja u planiranju aktivnosti na otvorenom prostoru s djecom svih mogućnosti.

Heraklion, u Grčkoj bio je domaćin dva tečaja koja su pohađale Maja Blažević Kauzlarić, pedagoginja i Sonja Pribela-Hodap, psihologinja u razdoblju od 26.06. – 02.07.2023. Nazivi tečaja su: Environmental Education i Inclusive Education for All. Tečajevi su uključivali sljedeće aktivnosti: predavanja, edukativni video filmovi, interaktivne radionice, predstavljanje odgojno-obrazovnih ustanova i njihovih praksi od strane svih sudionika, metode razgovora i demonstracije te posjet lokalnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Nakon tečaja jasnija mi je važnost inkluzije, osjećam se spremnija zagovarati je i pojačano raditi na senzibilizaciji odgojitelja i djece za njeno ostvarivanje. Sa sobom sam donijela veliki broj aktivnosti koje odmah mogu primijeniti u svojem radu, posebice u odnosu na aktivnosti direktnog rada s djecom na senzibilizaciji i stvaranju inkluzivnog okruženja tijekom cijelog odgojno-obrazovnog procesa. (Sonja)

Razvila sam veće ekološku osviještenost i razumijevanje što je održivi razvoj i u širem smislu, ne samo u užem. Dobila sam ideje kako unaprijediti održivi razvoj u mojoj ustanovi, stekla sam znanja i ideje kako organizirati edukaciju za druge učitelje u mojoj ustanovi te ideje kako kod djece unapređivati svijest o održivom razvoju. (Maja)

Odgojiteljice Dragana Babić i Ines Širola sudjelovale su u Brokind, Švedskoj na tečaju Nature as a fantastic classroom for learning u razdoblju od 13.-18.8. 2023. godine.

Tečaj je bio zanimljiv, u potpunosti se provodio u prirodi. Voditelji su nastojali povezati nas kao grupu i razviti našu komunikaciju i suradnju u okruženju na otvorenom, cijelo vrijeme učile smo na zanimljiv i opušten način. Tijekom boravka imale smo prilike upoznati i obrazovni sustav Švedske, ali i obrazovne sustave svih sudionika. Dobile smo mnogo ideja za maštovito korištenje vanjskog okoliša vrtića i potaknute smo da djeci omogućimo što više iskustvenog učenja. Bilo je to izvrsno iskustvo! (Dragana i Ines)

Svoje mobilnosti kolegice su prezentirale svim stručnim djelatnicima vrtića u sklopu Odgojiteljskog vijeća koje se održalo u utorak 29.08.2023. godine.

Njihove prezentacije možete vidjeti u nastavku:

GRČKA

ŠVEDSKA

 

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.