Mjesec hrvatske knjige u jaslicama

01.12. 2023.
Mjesec hrvatske knjige već se tradicionalno obilježava svake godine od 15.10. do 15.11. 
 
Ovaj važan projekt, jasličke skupine Sovice i Vjeverice obogatile su mnoštvom aktivnosti. Veliki naglasak bio nam je na svakodnevnom čitanju, slušanju i listanju slikovnica hrvatskih autora i drugih priča, prikladnih djeci jasličke dobi. Cilj nam je bio djeci i njihovim roditeljima istaknuti važnost čitanja i pričanja priča te pravilnom korištenju i čuvanju knjiga. Izrađivali smo i vlastite slikopriče: Crvenkapica, Kiša i mrav, Jesen, Mravi, Vuk i tri praščića.... Posjetilo nas je nekoliko roditelja pa čak i jedan djed. Djeca su bila veoma ponosna što su baš njihovi roditelji prisutni u skupini.  Također, uključili smo i likovne aktivnosti - oslikavali, bojali elemente iz pročitanih priča, izradili vlastite straničnike koje su ponijeli kući. Za poneke priče izradili smo i stolno manipulativne poticaje. U suradnji s roditeljima proširili smo naš Centar slikovnica te obogatili "Kućicu" novim sadržajima koji su dostupni svima. U našim skupinama gostovala je i kolegica Anita P. koja je djeci pročitala priču "Juha od bundeve" na koju su se također nadovezale i druge aktivnosti (rezanje bundeve, dubljenje, kušanje suhih koštica, likovne aktivnosti...)
 

Skupina Pačići također je obilježila Mjesec hrvatske knjige posjetom spisateljice Tatjane Udović koja im je predstavila svoju slikovnicu „Vege Mucko Bucko“. Bajka u stihu, na čakavštini, obradovala je mališane koji su oponašali lik Mucka Bucka koji kuha maneštru. Mucko Bucko ih je poučio zdravom načinu života kroz zdravu prehranu i bavljenje sportom ili rekreacijom.

Knjiga je naša najbolja prijateljica i ostati će svakodnevno prisutna uz nas, u našem radu i igri kroz cijelu godinu. Ona nam predstavlja ulazak u svijet mašte, izvor znanja, bogaćenje rječnika, mnogo zabave i opuštanja.

 

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.