Mobilnosti u Firenci

28.02. 2024.

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Viškovo, Irena Kvaternik Miškulin i Martina Pekar sudjelovale su početkom listopada 2023. godine na edukaciji pod nazivom "Understanding and Supporting Students With ASD and ADHD", a Jasmina Fodolović na edukaciji "Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship". Edukacije su se odvijale u Firenzi, a sudionice tečajeva su bile odgojiteljice i učiteljice europskih zemalja. Obje edukacije organizirala je ustanova Europass Teacher Academy u Firenci, a odgojiteljice su je pohađale u sklopu Erasmus+ projekta „Učenje na otvorenom za sve’, za što su odobrena sredstva iz programa Erasmus+.  


Interaktivan tečaj Understanding and Supporting Students With ASD and ADHD pružio je uvod u izazove poremećaja autističnog spektra (ASD) i/ili poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) u obrazovanju.

Tečaj Teaching for a Sustainable World: Climate Change and Global Citizenship imao je zadatak približiti sveobuhvatnu svjetsku perspektivu o održivom razvoju, globalnoj nepravdi, ekološkim otiscima i međusobnom odnosu koji svi dijelimo kada se radi o borbi protiv klimatskih promjena.

Predavanja su se održavala na engleskom jeziku svakim danom od 9,00 do 14,00 ili od 14,00 do 19,00 sati dok su posljednji dan svi sudionici proveli na zajedničkom izletu. Svaki dan je bio ispunjen komunikacijom, interakcijom, dodatnim mterijalima te zajedničkim igrama koje su bile usmjerene na nova znanja, ali i na međusobno upoznavanje sudionika i razvoj grupne povezanosti.


U kratkom predstavljanju i izlaganju odgajateljice su imale priliku predstaviti svoj rad s djecom, ustanovu iz koje dolaze te naš grad i zemlju. Uz predstavljanje sebe i ustanove imale su priliku s ostalim sudionicima međusobno usporediti svoju praksu, način rada, uvjete i druge specifičnosti odgojno obrazovnih sustava zemalja.  


Sudjelovanje na edukaciji pridonijelo je umrežavanju europskih stručnjaka iz odgoja i obrazovanja te ostvarivanju međunarodne suradnje iz područja inkluzivnog odgoja i obrazovanja te obrazovanja za održivi razvoj.


Svoje prvo europsko iskustvo kolegice su podijelile s odgajateljicama u siječnju i veljači na radionicama u sklopu EU kluba vrtića. U tu svrhu izrađene su prezentacije koje donosimo u nastavku (ADHD/ASD i Klimatske promjene).

 

Sufinancira Europska unija
Erasmus plus

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.