"Mali ekolozi" - ekologija u jaslicama

04.03. 2024.

Dječji vrtić Viškovo je ponosni nositelj Zelene eko zastave i veliku pažnju pridaje odgoju i obrazovanju za okoliš i održivi razvoj. U eko aktivnosti uključena su i djeca jasličke dobi (1-3 godine).
U nastavku ćemo prikazati provedene aktivnosti jasličkih skupina „Sovice“ i „Vjeverice“.  
Našim Mali ekolozima od najranije dobi ponuđene su mnogobrojne aktivnosti. Svakodnevno razvrstavaju otpad koristeći kante koje se nalaze ispred našeg vrtića, ali i u eko centru naših soba. Imaju priliku upoznati značenje svake boje i oznake na kantama za otpad.
Od ranog proljeća krećemo sa sadnjom i brigom o sadnicama. Djeca uz odgajateljice okopavaju i usitnjavaju lopatama i grabljicama zemlju, sade i siju te svakodnevno zalijevaju i čupaju korov. Potom imaju mogućnost uživati u ubiranju i kušanju zrelih plodova.
Kako bi biljke što bolje rasle, priprema se i kompost. U suradnji sa starijom skupinom Vrapčići svakodnevno skupljamo ostatke voća nakon užine koji se potom odlažu u poseban spremnik u dvorištu vrtića.
Učimo djecu o važnosti boravka na svježem zraku te ih potičemo na brigu o biljnom i životinjskom svijetu. Zimi tako, primjerice, izrađujemo hranilice i kućice za ptice koje se postavljaju u krugu vrtića.
Izradom edukativnih plakata i nadopunom Eko centra mnogim poticajima, potičemo djecu na istraživanje te ističemo važnost ove tematike. U suradnji s pedagoginjom Majom povremeno provodimo vođene aktivnosti u novouređenom Eko centru vrtića. Često čitamo priče i proučavamo enciklopedije poput: Moja prva enciklopedija, Kornjača i more, Priče za spas planeta, Tigar uči reciklirati i mnoge druge.
Također, brinemo o potrošnji struje i vode. Potičemo djecu na racionalno korištenje sapuna, vode i papirnatih ručnika te na gašenje svjetla ako nismo u prostoriji.
Djeca su imala priliku upoznati se i s postupkom recikliranja papira. Skupljali smo stare crteže, novinski papir, trgali ga, usitnjavali , močili i cijedili te tako strpljivo izrađivali novi. Trebalo nam je dosta vremena da stignemo do cilja, ali su svi bili zadovoljni svojim uspjehom i mogućnosti ponovnog korištenja.
Kako bi motivirali i roditelje na promišljanje o ovako važnoj temi organizirali smo i eko radionicu. Tu su imali priliku izrađivati igračke za djecu poput lutkica, životinja, igre križić-kružić i sl., a sve od prirodnih materijala te raznih ostataka tkanina, kartona, vune, stare dugmadi i slično. U lipnju 2023. organizirali smo i eko izložbu dječjih radova u Prirodoslovnom muzeju pod nazivom „Razvrstaj, recikliraj i ponovno upotrijebi“. Naglasak nam je bio na važnosti zaštite okoliša i prirodne baštine.
Nadalje su nam u planu i Zelena čistka, humanitarne akcije te radne akcije s roditeljima.
Posebno u današnje vrijeme svjesni smo važnosti brige za okoliš i održivi razvoj te smatramo velikim uspjehom integrirati odgoj i obrazovanje održivi razvoj već u jasličkim skupinama. Kada bismo razvoj svijesti o brizi za ekologiju uvrstili u sve vrtiće i škole, promjene na našem planetu bile bi velike.

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.