OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ORALNOG ZDRAVLJA 2024.

22.03. 2024.

Svjetski dan oralnog zdravlja proslavlja se svake godine 20. ožujka. To je najveća globalna kampanja za podizanje svijesti o oralnom zdravlju. Svjetska udruga dentalne medicine pokrenula je ovaj događaj 2007. godine i predstavlja vrhunac višegodišnjih aktivnosti posvećenih podizanju globalne svijesti o prevenciji i nadzoru oralnih bolesti. Kampanja širi poruke o dobroj praksi oralne higijene i odraslima i djeci, te pokazuje važnost optimalnog oralnog zdravlja u održavanju općeg zdravlja i blagostanja pojedinca. Cilj je također podići profil oralnog zdravlja na globalnom planu zdravlja i razvoja, naglašavajući društveni i ekonomski učinak oralnih bolesti.

Dječji vrtić Viškovo uključen je u projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji“ te u skladu s tim svake godine provodi preventivni program. Djeca svakodnevno četkaju zube u vrtiću uz pomoć odgajatelja, a sama edukacija djece i odgajatelja provodi se kontinuirano tijekom godine.

Zajedno s odgajateljima i zdravstvenom voditeljicom Katarinom, djeca su obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja a uključene su bile skupine „Vrapčići“ i „Tičići“.

Prva skupina s kojom je radionica bila održana su bili „Vrapčići“. Odgajateljice su osmislile radionicu gdje su djeca malim četkicama „prali“ zubiće na slici gdje su zubići bili obojani flomasterom a cilj je bio očistiti mrlje. U drugoj radionici su na izrezanim modelima crtali karijes. Zdravstvena voditeljica je svoj dio radionice započela s razgovorom o zubima, njihovoj važnosti, zdravlju, izbjegavanju slatkiša i pranju zubi. Demonstrirala je pravilno četkanje zubi na modelu nakon čega su djeca pokušala samostalno četkati uz pomoć zdravstvene voditeljice.

Po završetku radionice, pročitali smo priču „Zašto trebam prati zube“ i prolistali slikovnicu „Zeko Vjeko pere zube“.

 

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.