Festivalom igre završen prvi Erasmus+ projekt

05.07. 2024.

Dječji vrtić Viškovo 2022. godine započeo je svoje Erasmus+ putovanje kratkoročnim KA1 projektom pod nazivom „Učenje na otvorenom za sve“. Provedbom projekta vrtić je odlučio podizati svijest o važnosti vanjskih prostora za igru i učenje djece svih sposobnosti te važnosti odgoja i obrazovanja za okoliš. Također cilj projekta je bio ojačati kapacitete ustanove za dodatne obrazovne, stručne i osobne kompetencije stručnjaka te potaknuti umrežavanje ustanove i pojedinaca u EU području obrazovanja.
Na završnoj aktivnosti pod nazivom Festival igre, koji se prkoseći kiši održao na dvorištu vrtića 4. lipnja 2024. kroz splet igara predstavljene su sve ostvarene mobilnosti kao i druge aktivnosti koje su se tijekom projekta održavale u vrtiću. Time smo htjeli roditeljima i zajednici ukazati na važnost zajedničke igre djece i roditelja na otvorenom, osvijestiti važnost igre u razvoju djeteta te razvijati pozitivan odnos roditelja i djece kroz razne zabavne sadržaje.

Cilj pripremljenih igara osim prezentacije projekta bio je i da se djeca zabave sa svojim roditeljima i vršnjacima. Festival su pripremile odgojiteljice i stručne suradnice, sudionice mobilnosti. Roditeljima i djeci su prezentirane igre koje smo naučili tijekom naših stručnih usavršavanja. Festival je bio otvoren za svu djecu i roditelje.

U projektu „Učenje na otvorenom za sve“ ukupno je održano čak 14 mobilnosti (8 tečaja, 4 job shadowinga i 2 vanjska stručnjaka), 2 više od planiranog.  Svi stručni djelatnici vrtića bili su uključeni u barem jednu aktivnost mobilnosti. Održano je 8 refleksivnih i diseminacijskih susreta EU kluba te 4 inkluzivne radionice za asistente i odgojitelje.

Vanjski stručnjaci su održali 2 predavanja, 2 radionice za odgojitelje i 3 radionice s djecom iz Šumske pedagogije.

Provedeno je više od 300 različitih aktivnosti iz područja boravka na otvorenom i eko aktivnosti 

U projekt smo uključili svu djecu, neovisno o njihovoj dobi ili sposobnostima.

Provedeno je ukupno 10 eTwinning projekta, a 5 stručnih djelatnica bilo je na Job Shadowing mobilnosti u našoj ustanovi.

Osim rada na projektu, vrtić je osigurao sustavno dijeljenje svih stečenih znanja putem procesa diseminacije, a što se može vidjeti i u okviru brojnih održanih predavanja i predstavljanja u drugim školama te na županijskim i međužupanijskim stručnim vijećima za druge odgojitelje i stručne suradnike. Tijekom cijelog projekta vrtić je projekt predstavio kroz medijske objave u tiskanom ili digitalnom obliku te je i izrađena web stranica projekta:


https://sites.google.com/view/ucenjenaotvorenomzasve/po%C4%8Detna-stranica?authuser=0

 

Ukupna vrijednost projekta je 22.357,00 eura i u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije.

 

  
    
  
    
  • Galerija slika

© Dječji vrtić Viškovo 2024. Sva prava pridržana.